Olay Gazetesi Bursa

Teşvik sistemi sadeleşmeli

Her bakanlığın ortaya koyduğu yüzlerce teşvik bulunduğuna dikkati çeken TÜSİAD Başkanı Bilecik, sistemin sadeleşmesi gerektiğini vurguladı.

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik, teşvik sisteminin güncellenmesi gerektiğini ifade etti.

Bilecik, TÜSİAD olarak hiçbir zaman özellikle bir sektörün altını çizmediklerini, toplam ekonomiyi bütüncül olarak ele almanın ana yaklaşımları olduğunu belirtti. Teşvike ihtiyaç duyan bir sektör olup olmadığına yönelik soruya Bilecik, ‘’Teşvik, adı üstünde doğal olmayan bir parça eklemesidir. Dönem dönem çok faydası olmuş.

Bunu yok saymak mümkün değil. Ama bugün Türkiye’deki bütün teşvik sistemine bakıldığında, bunun haritasını hiçbir şirket tek başına çıkaramaz bir hale gelmiş vaziyette” dedi.

Bugün herhangi bir firmanın herhangi bir teşvikten faydalanmak istediğinde ilk yaptığı işin bir danışmanlık firmasından destek almak olduğuna işaret eden Bilecik, şöyle devam etti: ‘’Düşünün her bakanlığın veya ilgili yapının toplamda ortaya koyduğu yüzlerce, neredeyse binlere yakın teşvik var.

Teşvik sistemi konusunda hakikaten müthiş bir adet zenginliği var. Bunların sadeleştirilmesi gerek. Elbette topyekun kaldırılsın demiyorum ama bunlar geride bıraktığımız şeyler olmalı.

Hatta birçoğu var ki yıllardır gündemde ama çalışmıyor. Bunların etki analizlerinin yapılması, hakikaten faydalı değilse de ya durdurulması ya da güncellenmesi gerekir diye düşünüyorum.” 

BÜYÜMEYE KATKI SAĞLAMALI

İhracat hamlesi getirecek, büyümeye ve enflasyon hedeflerine katkı sağlayacak, katma değerli üretim ortaya koyacak projelere özgü teşviklerin daha doğru olduğunun altını çizen Bilecik, ‘’Bunlar da yok değil elbette ama her ufak sıkıntıda veya sevinç anımızda ortaya bir teşvik paketiyle çıkan bir ekonomimiz var” diye konuştu.

KÜRESEL TİCARET % 9 GERİLEDİ

Ticaret savaşlarında bazı örneklerin ön plana çıktığını anlatan Bilecik, şunları kaydetti: ‘’Bu anlamda ABD’nin İran’a uyguladığı yaptırımlar veya Çin ile ABD’nin ortaya koyduğu tablolarla karşılaşıyoruz.

Burada söyleyebileceğimiz ana nokta şu; bugün ticari savaşlar veya bu tür yaptırımlar sizi hiçbir zaman rekabetçi yapmadığı gibi, toplam ekonomi anlamında da orta ve uzun vadede en ufak bir fayda sağlayamayacağınız çok net. Dünya Ekonomik Forumu’nun 2018 Küresel Riskler Raporu listesinde ilk sıradaki en önemli riskin de korumacılık olduğunu görüyoruz.

Türkiye de dahil olmak üzere bu korumacılık işlemlerinden her ülke aşağı yukarı etkilenmiş vaziyette. 2008-2018 döneminde G20 ülkeleri içinde bile toplam 700’e yakın korumacılık tedbiri görüyoruz.

Yani bir anlamda ticaret savaşlarını körükleyici, kendi menfaatlerini daha öne alan ama bu anlamda içe kapanan ekonomi kararlarını aldıklarını görüyoruz. Yapılan analizlere göre korumacılık, toplam dünya küresel ticaretinde yüzde 9’luk bir gerilemeye neden olmuş vaziyette.”

TÜRKİYE İÇİN HAYATİ BİR NOKTA

Gümrük Birliği’ne ilişkin bir soru üzerine Bilecik, bunun çok sık gündeme getirdikleri bir nokta olduğunu belirtti. Erol Bilecik, ‘’Bu, şubat ayında ABD’deki Global Bussines Coalition’da bile yoğun konuştuğumuz konuların başında geldi. Gümrük Birliği güncellemesi Türkiye için fevkalade hayati bir nokta. Avrupa için de bizim oraya ticaretimiz önemli.

Refah toplumu olmanızı sağlayabilecek önemli etkenlerden bir tanesi. Elimizde böyle bir fırsat varken bizim daha fazla kullanmak adına taviz vermeden ama diplomasiyi daha fazla artırarak, uzlaşmanın yenilgi olmadığını varsayarak masaya oturmamız gerekir. İnşallah önümüzdeki günlerde pozitif neticeler alabileceğimiz bir yapı olur. Markajı bırakmamak gerekir” dedi.

FİKİRLERİMİZİ PAYLAŞMAK İSTERİZ

Mart ayında yapılacak yerel seçime yüksek odaklanmadan ekonomiye bakılması gerektiğini ifade eden Bilecik, ‘’Seçimler vakti gelince yapılır. Bir an önce reform kararının alınması gerekir.

Bunu alabilecek motivasyonu olan bir yapı oluşmuş vaziyette. Bu Türkiye’nin önemli bir avantajı. Bu memnuniyet duyduğumuz bir tablo. Biz de elimizi taşın altına sokmak ve fikirlerimizi paylaşmak isteriz” diye konuştu.