Olay Gazetesi Bursa

TESK’ten bayram öncesi uyarılar

TESK, bayram alışverişinde çikolata ve şekerleme konusunda kaçak ve merdiven altı üretim konusunda uyarılarda bulundu.

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, halkı bayram alışverişinde eve gelen misafirlerini ve çocuklarımızı mutlu etmek için yapacakları çikolata ve şekerleme konusunda kaçak ve merdiven altı üretim konusunda uyararak, “Vatandaşlarımız bütçelerinden çok sağlıklarını düşünmelidir. Tanımadıkları ve emin olmadıkları yerlerden yani merdiven altı dediğimiz kaçak üretilen yerlerden sağlıksız tatlı alışverişi yapıp bayramlarını zehir etmesinler “dedi.

 

Günlerini kurtarmak adına çarşı, pazar ve sokaklarda rastgele tezgâh açan, esnafımızın emeğine halkın sağlığına göz dikerek kaçak üretim yapan kişiler konusunda dikkat edilmesini tavsiye eden Palandöken, konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Türkiye şeker ve çikolata tüketiminin yüzde 70’i bayramlarda gerçekleşiyor. Hediyelik şekerleme sektörünün büyüklüğünün 500 milyon liraya, tonaj büyüklüğü ise 40-45 bin ton ile en üst seviyeye ulaşıyor. Bayramda yüzde 60–65 oranında çikolata, yüzde 35–40 oranında da şeker tüketiliyor. Bu oran doğu illerine gidildikçe artıyor. Çikolata batı illerinde daha çok tercih edilirken, doğu illerinin tercihi şeker oluyor. Halkımız sağlıklı olmayan ortamda üretilen ve etiketsiz satışa sunulan bayram şekeri, çikolata ve tatlılı gıda ürünlerinden uzak durmalı, korsan satıcılara dikkat etmeli” diye konuştu.

 

“Uyarılarımıza devam edeceğiz”

 

Vatandaşlarımızın sağlığını korumak, esnafımızın haklarını savunmak adına bayram öncesi uyarı yaptıklarını belirten Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu  (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Vatandaşlarımızdan isteğimiz  tanıdıkları esnaftan alışverişlerini yapmaları ve bilinen ürünleri tercih etmeleridir. 

Tezgâh altı üretim ürünlerin içeriği belli değil. Fiyatı ucuz, renkli paketleri cazip gelen 3-5 lira ile şeker, yağ, susam, fındık gibi ham madde fiyatının çok altında satılan her şekerleme tehlikelidir. 

 

Satılan ürünlerin hijyenik bakımdan ve fiyat yönüyle kontrol edilerek, denetimler artırmalıdır. Denetim sırasında satış yapanların esnaf oda kayıtları mutlaka aranmalıdır. Böylelikle kirasını, vergisini veren küçük esnaf ve sanatkârın da haksız rekabetten zarar görmesi engellenmelidir” diye uyardı.