Adresine yakın yerlerde çocuklarını okutmak durumunda olan veliler, yerleşim yerlerine yakın düz ortaokul olmadığı için çocuklarını adreslerine yakın olan imam hatip okullarına gönderiyor.
Bursa’daki verilere göre 2016-2017 eğitim öğretim döneminde 21 bin 98 öğrenci imam hatip ortaokuluna giderken, 2017-2018 döneminde ise bu sayı yaklaşık yüzde 50 artarak 30 bin 290 oldu. İmam hatip ortaokullarına olan artışın taleple ilgili olmadığını savunan Eğitim İş Şube Başkanı Özkan Rona, “4+4+4 sisteminin temel amacı imam hatip okullarını yaygınlaştırmak ve bu okullara olan talebi artırmaktı.
Bursa’da son dönemde 30 bin 290 öğrenci imam hatip ortaokuluna gitmiş görünüyor. Ancak bu rakam talep olduğu için değil veliler zorunlu bırakıldığı için ortaya çıktı. Eğitim sistemi mahallelerde bulunan ortaokulları imam hatipe çevirdiği için gidecek düz ortaokul kalmadı. Yani imam hatip ortaokulları talep olduğu için değil başka çare olmadığı için tercih ediliyor” dedi.
İmamhatip liselerine olan talebin azlığına dikkat çeken Rona, “İmam hatip ortaokullarında 30 bin 290 öğrenci olduğu halde imam hatip liselerinde okuyan öğrenci sayısı 17 bin 77 iken önceki yıl 17 bin 560 öğrencisi olan imam hatip liselerinde bir düşüş söz konusu.
Son yapılan TEOG sınavına bakıldığında da imam hatip liselerine verilen 7 bin civarındaki kontejanın yüzde 80’ni dahi doldurulamadı.
Üstelik bu rakamlar İl Yerleştirme Komisyonu’nun zorunlu yerleştirmeleri yaptıktan sonra ortaya çıktı. Yani rakamlara baktığımızda imam hatip ortaokullarında okuyan 30 bin öğrencinin yalnızca 5 bini imam hatip lisesinde okumayı tercih ediyor” ifadelerini kullandı.