Olay Gazetesi Bursa

Temizlik yaparken kanser olmayın

Temizlik yaparken kullanılan ürünlerin içerisinde barındırdığı birçok madde çeşitli hastalıklara neden oluyor.

Kimya Mühendisi Ali Uluşahin, bazı temizlik malzemelerinin kanserden depresyona kadar birçok sağlık sorununa yol açtığı uyarısında bulundu.

Yaşam alanlarında temizlik yaparken sürekli kullanılan malzemeler cilt hastalıklarından, göz hastalıklarına, depresyondan, kansere kadar birçok sağlık sorununa yol açıyor.

1. Dünya Savaşı’nda kimyasal silah olarak kullanılan azot dioksitin içinde yer aldığı ürünler, birçok evde temizlik yaparken kullanılıyor.

Çamaşır suyundan, yüzey temizliyicilere, oda parfümlerinden, yağ çözlere kadar birçok ürünle ilgili yapılan araştırmalar, temizlik için aslında sağlığın tehlikeye atıldığını gözler önüne seriyor. Uzmanların sıklıkla uyardığı konuların başında ise kimyasal ürünlerin karıştırılarak temizlik yapılmaması geliyor. En sık olarak da çamaşır suyu ile tuz ruhu karıştırılarak temizlik yapıldığı belirlenirken, buna bağlı olarak da ölümlerin bile yaşandığı ifade edildi.

 DEPRESYONA NEDEN OLUR

Birçok ürünün içerisinde bulunan kimyasalların birçok organda hasara neden olduğunu belirten Kimya Mühendisleri Odası eski Şube Başkanı Ali Uluşahin, amonyak bazlı ürünlerin mümkün olduğunca az kullanılması gerektiğine dikkat çekti. 

“Yüzey temizleyicilerin içeriği amonyak, akciğerlerde tahrişe, kalp, böbrek ve beyinde hasara sebep olur” diyen Uluşahin, “Fırın temizleyiciler, deri ve gözlerde ciddi zararlara yol açar ve yutulduğunda öldürücüdür. Antibakteriyel temizliyiciler ve tuvalet temizliyicilerin içerisinde bulunan fenol, kişilerde sinir sisteminde hasara neden olarak deprosyona sebebiyet verir. Cam temizleyeciği ürünlere çok maruz kalındığında komaya neden olur” dedi.

“KÖPÜK TEMİZLİK ANLAMINA GELMEZ”

Güzel kokması için evde sürekli kullanılan oda parfümlerinin de beyinda hasara sebebiyet verdiğini kaydeden Ali Uluşahin, “Kezzap diye bilinen pas ve kireç sökücülerin azot dioksit bazlı olanları vardır. Bu azot dioksit, 1. Dünya Savaşı’nda kimyasal silah olarak kullanılmıştır. Kezzap sıcak zemine asla uygulanmamalıdır. Uygulandığı takdirde ortaya çıkan gaz öldürücüdür. Naftalin bazlı ürünler uzun zamanda katarakta neden olmaktadır. Evimizin güzel kokmasını sağlamak amacıyla kullanılan oda kokuları, gözler, boğaz ve deriyi tahriş ederken,beyinde hasara sebep olur” şeklinde konuştu. Daha fazla köpüğin daha fazla temizlik olmadığına da dikkat çeken Uluşahin, temizlik ürünlerinin ihtiyaç duyulduğu kadar temin edilmesi konusuna da değindi.
 
Her türlü detarjanla uğraşırken kimyasalla temas edildiğinin unutulmaması gerektiğini belirten Uluşahin, dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda vatandaşları şöyle uyardı: 

“Temizlik işini artık eldivenle yapmaya alışmak lazım. Sprey başlıklı olan ürünler yerine dökülerek kullanılan ürünleri tercih edilmeli. Hangi deterjanı kullanırsak kullanalım bol su ile durulamamız gerekmektedir. Temizliğin ardından evi çok iyi havalandırmak şart.” 

114 HAYAT KURTARIR

Kimyasal zehirlenmelerde ise, 114 Ulusal Zehir Danışma Merkezi’nin aranması gerektiğini söyleyen Uluşahin, “Bu numarayı arayarak, hastaneye gidinceye kadar ne yapmanız gerektiği konusunda bilgi sahibi olabilirsiniz. Ayrıca Bir temizlik malzemesi içildiği zaman hemen kusturmaya çalışmayın, kanında hekime başvurmak gerekir. Çünkü içerken tahriş eden madde birde kusarken eder” açıklamalarında bulundu.