Türkiye çapında pek çok derecenin sahibi olan Kültür Eğitim AŞ, geçen yıl aldığı bir kararla, Bursa Özlüce, Ovaakça ve Ataevler’deki okullardan ayrılarak, 3 temel lise, 2 ortaokul, 2 eğitim kursu, 1 etüd merkezi ile devam etme kararı almıştı. Yaklaşık bir yıldır yeni bir okul projesi üzerinde çalıştıklarını vurgulayan Naci Atış; “Ezbercilikten tamamen uzak, bilgiyi üreten, sınavlarda da istediği başarıyı yakalayan, fakat çözümleme ve analiz kabiliyeti daha önde olan ve bu yönde düşünmeyi geliştiren bir okul sistemi oluşmasını istedik. Yoğun öğrencili bir okul yerine, öğrencinin her yönüyle tanındığı ve buna göre eğitimin yapılandırıldığı bir model oluşturduk. Teknoloji Fen Okulları, eğitim sisteminde bir ilk. Devamının da geleceğini biliyoruz. Örneğin ABD, Finlandiya, Malezya, Japonya gibi ülkelerde, okullar artık bu anlayışla yapılandırılıyor” dedi.
Özel eğitimden hizmet alan bir grup velinin hayal kırıklığı yaşadığını anlatan Kültür Eğitim AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Naci Atış, “ Bu tablonun elbette pek çok sebebi var. Yanlışları toplayıp, doğruları bir araya getirdiğinizde bambaşka bir perspektifle karşılaşıyorsunuz. Çocuklar neden iyi matematik öğrenemiyor veya neden fen bilgisini yalnızca soru çözmek için öğrenilmesi gereken bir zorunluluk olarak görüyor, hepsi bu tablonun bir parçası. Öğrenci sayısı arttıkça, çocukla, veliyle kurulan iletişim bozuyor. Eğilim ve kabiliyetleri tanınmayan, nasıl öğrendiği çözümlenmeyen bir öğrenciye okulun faydalı olabilme şansı kalmıyor. Biz bu hataya asla düşmeyeceğiz. Bilgiye ulaşmada temel önceliğimiz özgürlük olacak. Kalabalık sınıfları ve yoğun öğrencili okul modelini reddediyoruz. Analitik düşünen, çözümleme yapan bir eğitim modelini benimsiyoruz. Çok iyi akademik kadromuz var. Yeni isimler de aramıza katıldı. İlk yılımızda anaokulu, ilkokul ve ortaokul kademelerinde öğrenci kabul edeceğiz. Lisemiz gelecek yıl açılacak” şeklinde konuştu.
Teknoloji Fen Okulları’nın birçok yönüyle benzerlerinden farklı olacağını da dile getiren Naci Atış, anaokulundan başlayarak teorik bilginin, teknoloji ve görsel etkileşimli laboratuvarlarda “öğren, deneyimle, bilgiyi kalıcı kıl” ilkesiyle oluşturulacağını ifade etti.
Öğrencilerin bilgiyi üretme yönünde analitik ve özgür düşüneceklerini ifade eden Atış, “Örneğin çizdikleri bir objeyi veya derslerde kullanılacak bir eğitim setini kendileri modelleyerek, 3D printerlarla yapacak. Tüketen değil, üreten olacak. 22 yıllık eğitim deneyimlerimiz sonucunda ; kampüsümüzü de bu kusursuzluk anlayışında planladık. Gerçekten de eğitimin silikon vadisini oluşturmak istiyoruz. Özlüce’de hizmet verecek okulumuzun, her bölümü güvenli ve mutlu okul ilkemiz doğrultusunda akıllı bina sistemleriyle planlandı. Öğrencinin sağlığı ve eğitim devamlılığı için iklimlendirmeden, oksijen seviyesine kadar her parametreyi düşündük” dedi.
Eğitimdeki ülkülerinin teknoloji ve fen ekseninde yapılandığını vurgulayan Naci Atış, “Öğrencilerimize çok iyi matematik, fen ve sosyal bilimler öğretirken; iki evrensel dil de kazandıracağız. Hep birlikte de göreceğiz. Kodlama algoritmasını öğrenen çocuklar 1-2 yıl içinde kendi programlarınız yazmaya başlayacak. Aynı zamanda dünya ile anlaşabileceği bir dili daha olacak. İngilizceyi en az 700-800 kelimeyle konuşabilecek” dedi.
Teknoloji Fen Okulları’nın sanatsal ve sportif anlamda da son derece güçlü bir alt yapı, tesis çeşitliliği ve eğitimci kadrosuna sahip olacağını söyleyen Naci Atış; “Entelektüel gelişim ve birikim, edebiyat, sanat ve spor, okulumuzda oldukça güçlü olacak. Bowling salonumuz da var, basketbol sahamız ve yüzme havuzumuz da. Sinema salonunda her dünya sinemasının başyapıtlarını öğrencilerle birlikte izleyip, çözümleme de yapacağız. Eğitime çok yönlü ve evrensel bakıyoruz” şeklinde konuştu.
RAKAMLARLA TEKNOLOJİ FEN OKULLARI
Gelişmiş ülkelerde; eğitim sistemi reformunun model okulları olarak kabul edilen“Teknoloji Fen Okulları”, nitelikli temel eğitimin yanı sıra, dijital çağın kodlama dilini de ilköğretim çağından itibaren öğreten, çocukların matematiksel düşünme gücünü geliştiren, dönüşüm okulları olarak kabul diliyor. Özellikle ABD, İsveç, Güney Kore ve Japonya’da sayıları gittikçe çoğalan teknoloji fen okullarının ilki Bursa’da 2017-2018 eğitim öğretim yılında açılacak.
22 yıllık eğitim ekolü Kültür Eğitim AŞ’nin Bursa’ya armağanı olan eğitim kurumu Bursa Özlüce’de 17.500 m2 alanda projelendirilen; uluslararası standartlardaki kampüsünde “Teknoloji Fen Okulları” adıyla; anaokulu, ilkokul, ortaokul, fen ve anadolu lisesi bölümleriyle hizmet verecek. Teorik eğitimin yanında, tüm pratik uygulamaların etkileşimli sınıflarda yapılacağı “Teknoloji Fen Okulları” öğrencilerine ilkokuldan itibaren milenyum çağının dili olan kodlama ve yazılım dillerini de öğretecek.
20 ilkokul, 20 ortaokul , 6 hazırlık dersliği, yaş gruplarına göre her kademinin kendine ait oyun ve sosyal alanları, 4 müzik dersliği, 4 teknoloji tasarımı dersliği , 3 bilişim ve yazılım dersliği, 4 Görsel Sanatlar Dersliği, 3 Drama Dersliği, 3 FKB Laboratuvarı, 1 Yabancı Dil Odası, 1 Satranç Dersliği, 1 Hazırlık Sınıfı Oyun Salonu, 2 Sinema, 1 Çok amaçlı Salon, 1 Konferans Salonu, 1 Spor Salonu, 1 Kütüphane ve Okuma Salonu, 1 Bowling Salonu, 1 Paten Pisti, 6 Teneffüs Balkonu, 1 Ahşap Atölyesi, 1 Mutfak Atölyesi, 1 Robotik ve Otomasyon Atölyesi, 1 Üç Boyut Tasarım ve İmalat Atölyesi, 1 Seramik Çini Cam Atölyesi, Düşünce ve Kavram Atölyesi, Tekstil Baskı ve Dokuma Atölyesi bulunuyor.