Avrupa’nın en büyük bankaları koronavirüs krizinin ortadan kalmasının ardından iş seyahatlerini kalıcı olarak yüzde 50 oranında kısıtlamayı planladıklarını açıkladı.
HSBC’nin CEO’su Noel Quinn, yaptığı açıklamada koronavirüs salgını sonrasında kendi seyahatlerini de yarı yarıya oranında azaltmayı ve bankanın küresel merkezlerine daha seyrek ancak daha uzun seyahatler yapmayı planladığını söyledi. İngiltere’nin Lloyds Banking Group’u ve Hollanda bankası ABN Amro ise resmi olarak banka kapsamında emisyon hedefi belirleyen ilk iki büyük banka oldu.
Lloyds pandemi sürecinde ortaya çıkan “momentumu koruma” sözü verdi. Banka bu şekilde seyahatten kaynaklanan karbondioksit emisyonlarını 2019 seviyelerinin %50 altına indirecek. ABN ise önümüzdeki beş yılda havayolu seyahatlerini 2017 yılına kıyasla yarı oranda düşürmeyi hedefliyor. Bu hedefe ise bankacıların Avrupa ofisleri arasındaki seyahatlerinde havayolu seçeneğini yasaklayarak trenle seyahat etmelerini teşvik ederek ulaşılacak.
Havayolu şirketleri ve hizmet sektörü için bu durum oldukça sert bir darbe anlamına gelecek. Business class, bazı havayolu şirketleri için en karlı gelir kaynaklarından bir tanesi ve uluslararası oteller ile restoran ve barlar gibi diğer hizmet sektörü işletmeleri de gelirlerinin büyük bir bölümünü iş seyahatlerinden sağlıyor. finansgundem.com’un derlemesine göre, kurumsal seyahatler bazı uluslararası uçuşlarda havayolu şirketlerinin gelirlerinin %75’ini sağlayabiliyor.
Finans sektörünün devlerinin bu planları ise Ryanair’in CEO’su Michael O’Leary gibi sektör yöneticilerinin tahminlerini geçersiz kılıyor. O’Leary geçtiğimiz hafta iş seyahatlerinde tam toparlanma görüleceğini öngörmüştü. Lloyds gibi yerel bankalar için seyahatleri kısmak görece daha kolay olacak ancak yine de yabancı yatırımcılar ve müşteriler ile yüz yüze toplantıların azalması anlamına gelecek.
Buna rağmen uluslararası yatırım bankaları da önemli ölçüde seyahat kesintisine gitmeyi planlıyor. Birçok farklı ülkede operasyonları bulunan bir bankanın üst düzey yöneticisi, bankasının final bir hedefte henüz karar kılmadığını ancak, seyahatleri “pandemi öncesine göre yarıya indirmeyi” değerlendirdiklerini açıkladı. Merkezi Londra’da yer alan ancak operasyonlarının büyük bir bölümü gelişen ülkelerde bulunan Standard Chartered’ın CEO’su Andy Halford ise bu konuya temkinli yaklaşsa da, bankacıların seyahatlerinin pandemi öncesine kıyasla üçte bir oranında azalmasını beklediğini söyledi.
Halford, “güncellemeler için yatırımcılarla toplantılar gibi seyahat nedenleri azalacak. Birçok yatırımcı bu toplantıları video görüşmesi olarak verimli bir şekilde yapabilir. Ancak yönetici toplantılarının devam etmesi gerekecek” dedi. Üst düzey bir yatırım bankacısı “bence insanlar her şeyi eskiden olduğu gibi yapmayı mantıklı bulmuyor” dedi.
Açıklamasının devamında, “bir saatlik toplantı için uçup geri gelmek gibi şeyler ortadan kalkacak” ifadesini kullandı. Pandemi sürecinde edinilen uzaktan çalışma alışkanlıklarının bir kısmının devam edecek olması da bankalara maliyet kısma konusunda yardımcı oluyor. Özellikle de faiz oranlarının tarihin en düşük seviyelerinde olduğu bu dönemde, bankalar için sürdürülebilir getiri sağlamak oldukça önemli. HSBC 2020 yılında bir önceki yıla göre seyahat maliyetlerini kısarak 300 milyon dolar tasarruf etti.
Karbon salımı
İş seyahatlerindeki durgunluk aynı zamanda bankanın yıllık karbon emisyonunu da 73 bin tona düşürdü. Bankaların iklim değişikliğine en büyük katkısı, havayı kirleten endüstrilere verdikleri kredilerden kaynaklansa da, seyahat nedeniyle oluşan emisyonlar da karbon ayak izlerinin önemli bir bölümünü oluşturuyor. İngiltere’nin en büyük dört bankasının seyahatlerinde gerçekleşecek yüzde 50 oranında düşüş, her yıl 120 bin ton karbon emisyonunu ortadan kaldırabilir.