İnsanlara enfekte olmuş tatarcık olarak bilinen küçük sineklerin ısırması yoluyla bulaşan Oropouche virüsünün en yaygın belirtileri arasında baş ağrısı, eklemlerde sertlik, mide bulantısı, titreme, ışığa karşı hassasiyet gibi semptomlar yer alıyor. Oropouche virüsü, kan-beyin bariyerini hızla aşarak merkezi sinir sistemine girerek, önce menenjite, sonra ölüme yol açabiliyor. Virüsün çoğunlukla böcek ısırmaları yoluyla yayıldığına ancak cinsel yolla bulaştığına dair bazı çalışmalar bulunuyor.
Oropouche virüsü belirtileri genellikle enfekte olduktan dört ila sekiz gün sonra başlıyor. Virüsün, anne karnından doğmamış bebeğe geçtiğine dair iki vaka doğrulandı. İsmi açıklanmayan anne adaylarından birinde ateş, titreme, kas ve baş ağrısı gibi belirtiler görüldü. Bu belirtileri, hafif vajinal kanama ve koyu renkli akıntı gibi semptomlar takip etti.9 gün sonra ilk bulgular fetüsün iyi durumda olduğunu gösterse de, daha sonraki taramalarda bebeğin öldüğü öğrenildi. Anne adayından alınan örneklerde, bebeğe oropouche virüsü bulaştığı doğrulandı. Ölen bebeğin testlerinde gelişimsel bir bozukluğa rastlanmadı ancak yapılan incelemede virüsün beyin, omurilik sıvısı, akciğer, karaciğer, göbek bağı ve plasentaya kadar yayıldığı tespit edildi. Virüsün, düşük ve doğum kusurları riskini artırdığı bilinen Zika virüsüyle aynı patojen ailesine ait olduğu açıklandı.
Avrupa’da oropouche vakaları düşük seviyelerde seyretse de, yetkililer yurt dışı seyahatinden dönen kişilerin, vaka sayısını artırabileceği konusunda uyarıyor. Şimdiye kadar Brezilya, Bolivya, Peru, Kolombiya ve Küba’da 8 binden fazla vaka kaydedildi.