Meclis, zeytin sahalarının yatırıma açılması ile ilgili düzenlemeyi de içeren sanayi ve üretimin desteklenmesi tasarısı için mesai yapacak.
TBMM Genel Kurulunda, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonunda, 3 günlük mesainin ardından kabul edilen tasarı görüşülecek.
Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve KHK’larda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı’na göre, zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede, zeytinliklerin bitkisel gelişimini, çoğalmalarını engelleyecek kimyasal atık oluşturacak, toz ve duman çıkaran tesis yapılamayacak ve işletilemeyecek. Ancak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, alternatif alan bulunmaması ve kurulun uygun görmesi şartıyla bakanlıklarca kamu yararı kararı alınmış yatırımlar için zeytinlik sahalarında yatırım yapılmasına izin verebilecek, bu yetkisini gerektiğinde valiliklere devredebilecek.
Bu sahalarda yapılacak zeytinyağı fabrikaları ile tarımsal işletmelerin yapımı, işletilmesi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının iznine bağlı olacak.
Düzenleme kapsamında yatırımları yapanlar, bu faaliyetlerini izin amacına uygun, çevre ve zeytinlik sahalarına zarar vermeyecek şekilde yürütecek, oluşabilecek zararı telafi edecek, kendilerine tahsis edilen yerleri tahsis süresi bitiminde eski vasfına getirecek.
Koruma Kurulu oluşturuluyor
Zeytinlik sahası bulunan her ilde valinin başkanlığında Bilim, Sanayi ve Teknoloji, Çevre ve Şehircilik, Gıda, Tarım ve Hayvancılık, Maliye, Orman ve Su İşleri Bakanlıklarının ildeki üst düzey temsilcileri, sanayi, ticaret odaları, sivil toplum örgütlerinin de yer alacağı 11 üyeli kurul oluşturulacak.
Zeytinlik Sahaları Koruma Kurulu, yatırım taleplerine ilişkin görüş bildirecek, zeytinlik sahaların geliştirilmesi, korunması, verimli kullanılmasına yönelik inceleme yapacak.
İzinsiz zeytin ağaçı kesenler veya sökenlere, ağaç başına 4 bin lira idari para cezası verilecek.
TRT payı alınmayacak
Sanayi siciline kayıtlı işletmelerin üretime yönelik elektrik kullanımlarından TRT payı alınmayacak.
Organize sanayi bölgeleri ile yerleşim alanları içerisinde bulunan sanayi siteleri yerleşim yeri dışına çıkarılabilecek. Organize sanayi bölgelerinin su, elektrik ve doğalgaz gelirleri haczedilemeyecek ve amacı dışında kullanılamayacak.
OSB’ler, Bakanlıktan izin alarak mevcut alanı içinde elektrik üretip işletebilecek. Özel endüstri bölgeleri kurulacak.
HDP’lilerin devamsızlık dosyaları
TBMM Anayasa ve Adalet Komisyonlarının üyelerinden kurulu Karma Komisyonda, HDP Van Milletvekili Tuğba Hezer Öztürk’ün devamsızlıktan milletvekilliğinin düşürülmesine ilişkin dosyayı görüşmek üzere kurulan Hazırlık Komisyonu, 7 Haziran’da toplanarak dosyayı görüşecek.
TBMM Başkanlık Divanı, HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız’ın devamsızlıktan milletvekilliğinin düşürülmesine ilişkin dosyayı, Anayasa ve Adalet Komisyonlarının üyelerinden kurulu Karma Komisyona göndermişti. Sarıyıldız’ın dosyasını görüşmek için de Hazırlık Komisyonu kurulacak.
HDP’li milletvekillerinin dosyalarını ayrı ayrı görüşecek Hazırlık Komisyonları, hazırlayacakları raporları üst komisyona sunacak.
Karma Komisyonun, Öztürk ve Sarıyıldız’ın milletvekilliğinin düşürülmesi yönünde karar vermesi durumunda, dosya TBMM Genel Kurul gündemine gelecek. Genel Kurul da aynı yönde karar verirse HDP’li Öztürk ve Sarıyıldız’ın milletvekilliği düşürülecek.
Erdoğan’ın partisinin milletvekillerine hitabı bekleniyor
AK Parti, CHP, HDP ve MHP grupları toplanacak.
AK Parti Grubu’nda, geçen hafta olduğu gibi bu hafta da Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın milletvekillerine hitap etmesi bekleniyor.