Olay Gazetesi Bursa

Tarlada kalite arayışı

Tarımsal faaliyetlerin yoğun olarak yaşandığı bölgelerde, bazı çiftçiler eski dönemlere özgü tarım tekniklerine başvurarak daha sağlıklı ürünler yetiştirmeyi amaçlıyor.

GÜRHAN ADANA

Bilinçsiz ilaç ve gübre kullanımının toprağa zarar vermemesi için çeşitli toplantılarda bilinçli tarım konusunda sık sık uyarılar yapılırken, bazı çiftçiler ise eskiye dönüşe geçti. 

Daha sağlıklı ürünler yetiştirmeyi amaçlayan Yenişehirli çiftçilerden Semih Büyükkardeşler, Akdere Mahallesi yakınlarındaki tarlalarında kara gübre de denilen hayvan gübresi kullanmaya başlayanlardan. Lahana hasadını tamamlayarak patlıcan ekmek için tarlasını hazırlayan Büyükkardeşler, “Büyüklerimiz hep kara gübre kullanırdı. Son yıllarda kimyasal gübre ve ilaç kullanımı arttı. Bunun böyle nereye kadar süreceğini kestiremiyoruz. En azından gübre tercihini değiştirerek, kara gübreye yönelmek gerekiyor” dedi.

Tarlanın sürülüp ekime hazır duruma getirilmesinin ardından traktörlerle taşıdıkları kara gübreyi toprağa serdiklerini anlatan Büyükkardeşler, sonra ürünün hasadına değin hiçbir gübre vermediklerini dile getirdi. Kara gübrenin işçiliğinin yüksek olması nedeniyle tutulmadığını ifade eden Büyükkardeşler, “Her türlü zorluğuna rağmen çiftçilerin gübre tercihlerini değiştirmesi gerekiyor” diye konuştu.

İŞÇİLİĞİ ZORLU

Yenişehir Ovası’nda bazı çiftçilerin tarlalarında kara gübre kullanmaya başladıklarını belirten Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş da, bu anlayış değişikliğinin sevindirici olduğunu kaydetti. 

Aktaş, “ 2-3 yıl bekletilip iyice kuruduktan sonra toprağa atılması ve zaman zaman karıştırılması gerektiği için kara gübreden yıllar önce kaçış başlamıştı. İşçiliği konusunda bazı zorluklar olmasına rağmen, kara gübreye yönelişin artmasını bekliyoruz” ifadelerine yer verdi.