Olay Gazetesi Bursa

Tarla işlemeye modern yöntem

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Yenişehir Karasıl Köyü'ne anıza doğrudan ekim makinesi gönderildi.

GÜRHAN ADANA 

Makine sayesinde mazot, zaman ve işgücünden tasarruf edilmiş olacak. 

Yenişehir Karasıl Köyü Muhtarlığı’nın Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Çevresel Amaçlı Tarım Arazilerinin Korunması Projesi’ne (ÇATAK) yaptığı başvuru kabul edildi.

Bakanlık tarafından anıza doğrudan ekim makinesi hibe edildi. Toprağı geleneksel yöntemlerin dışında işleyecek olan makine, çevre köyler tarafından da kullanılabilecek.

Yenişehir Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hakan Aranmaz, Karasıl Köyü Muhtarlığı’nın Minimum Toprak İşlemeli Tarım Uygulamaları kategorisindeki başvurusunun Bakanlık tarafından uygun bulunduğunu belirtti.

Makinenin önceki gün teslim alındığını anlatan Aranmaz, artık bazı ürünlerde toprağın işlenmesi tekniğinin değişeceğini kaydetti. 

Toprağın halen, her ürün için aynı geleneksel yöntemlerle ekim ve dikime hazırlandığını ifade eden Aranmaz, ‘Traktörün arkasına bağlanan pulluk ile tarla sürülüyor, büyük toprak parçaları ızgara çekilerek kırılıyor ve son olarak da tırmıkla küçük parçalara ayrılıyor.

Bu makineyle ise toprakta bir şerit boyunca açılan küçük deliklere tohumlar bırakılıyor. Böylece toprağın işlenen bölümü tohumu ekilen ürünün kapladığı alanı geçmiyor’ dedi.

ZAMAN VE İŞGÜCÜNDEN  TASARRUF

Toprağın işlenmesi sırasında bu makinenin kullanılmasının sayısız yararları bulunduğundan söz eden Aranmaz, gerektiği kadar işlenen toprağın yapısının bozulmayacağını, ayrıca içindeki nem oranının da korunmuş olacağını anlattı.

Topraktaki su kaybının önüne geçilmesiyle sulama miktarının da azalacağını ifade eden Aranmaz, ‘Bunların yanında mazot, zaman ve işgücünden tasarruf edilmiş olacak. Pulluk, ızgara ve tırmık gibi tarım aletlerinin yerini, anıza doğrudan ekim makinesi alacak’ diye konuştu. 

Makinenin tohum ekiminde kullanılacağının altını çizen Aranmaz, haziran ayında buğday ve arpaların hasadından hemen sonra silajlık mısır ve taze fasulyelerin bu makineyle ekileceğini söyledi. Aranmaz, kısa sürede ekim yapılması sayesinde silajlık mısırların kasım ayı başındaki sonbahar erken don ve kırağılarından zarar görmeden hasat edileceğini kaydetti. 

Karasıl Köyü’nün yanı sıra komşu köylerin de bu makineden yararlanacağının altını çizen Aranmaz, Yenişehir’de toplam 28 bin 170 dönüm alana silajlık mısırın ekildiğini belirtti.

Aranmaz, bunun karasal ve çevre köylerde de yaygınlık gösterdiğini, böylece makinenin bu bölgede kullanılacak olmasının önemini daha da artırdığını sözlerine ekledi.