GÜRHAN ADANA
Toplantıda, yeni uygulamayla ilgili ayrıntılı bilgiler verilirken, uygulamanın yararlarına dikkat çekildi.
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şubesi’nden Ziraat Mühendisi Dursun Kaya Şimşek, ‘İlacın ve ilacı satın alan çiftçinin tüm bilgileri bir merkezde toplanacak.
Bu bilgiler ışığında ilaçlama çalışmaları yakından takip edilecek. Bitki koruma ürünlerinin zirai mücadele teknik talimatlarına ve teknik tavsiyelerine uygun, tüketici sağlığı ve çevrenin korunmasına yönelik olarak izlenebilirliğinin sağlanması amacıyla Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız tarafından oluşturulan Bitki Koruma Ürünleri Karekodlu Takip Sistemi yılbaşından itibaren uygulanmaya başlandı.
Bu kayıtlar güncel olarak takip ediliyor. Zararlı organizmalara karşı zirai mücadele amaçlı bitki koruma ürünlerinin üretilmesi, depolanması ve satışının kontrolünün kolay bir şekilde izlenebilmesi amaçlanıyor’ dedi.
Yenişehir Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hakan Aranmaz ise, yeni uygulamanın satıcılar ve çiftçiler açısından önemli bir süreç olduğunu belirtti. Çiftçilerin satın aldığı her ilacın sistemde görülebileceğini söyleyen Aranmaz, ‘Sisteme girilen bu bilgilerle Çiftçi Kayıt Sistemi’nde (ÇKS) yetiştireceğini beyan ettiği ürün bilgileri karşılaştırılacak. Böylece çiftçinin fazla ve gereksiz ilaç kullanıp kullanmadığı anlaşılabilecek. Yeni uygulamaya tarafların gerekli hassasiyeti göstermelerini istiyoruz’ diye konuştu.