ASLIHAN AYDIN
Bursa Ticaret Borsası (BTB) Meclis Başkanı Mehmet Aydın, Türkiye’de tarımın kurtarılma noktasının lisanslı depoculuk olduğunu söyledi.
Mehmet Aydın, önceki gün Olay Medya’yı ziyaretinde Borsa’nın çalışmaları ve tarım sektörü ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. BTB’nin üye sayısının bin 700’e ulaştığını, bu rakamı 5 bine çıkarmayı hedeflediklerini kaydeden Aydın, Bursa’daki çiftçilerin eğitimine yönelik çalışmaları hızlandırdıklarını vurguladı. Bunun çok önemli olduğunu ifade eden Aydın, “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın hibe desteğinden en az yararlanan il tarım ve hayvancılık şehri Bursa’ydı. Bu durumu değiştirmek için çalışıyoruz. Üyelerimizde gıda hijyenini en üst noktaya çıkarmak istiyoruz” diye konuştu.
EMTİA BORSASI HEDEFİ
Tarım sektöründeki sorunlara da değinen Aydın, Türkiye’de tarımın kurtarılma noktasının lisanslı depoculuk olduğunu söyledi. Bu konuda Marmarabirlik’in attığını adımları hatırlatan Aydın, “Yoksa kalkınma mümkün değil. Bunun ikinci ayağı ise emtia borsası. Burada teslimattan sonra vatandaşa bir ürün senedi vereceğiz. Borsada belli günlerde seans olacak ve senet orada satılacak” dedi.
DEV PROJEDE KAMULAŞTIRMA YÜZDE 80’E ULAŞTI
Badırga’ya yapılacak ‘Canlı Hayvan ve Et Kampüsü’nün kamulaştırmalarında sona gelindiğini ifade eden Aydın, “Belediye kamulaştırmaların yüzde 80’ini bitirdi. Projenin dünyada örneği yok. 300 dönümlük alanda kurulu olacak. 150 milyon lira maliyeti var. Deri Organize Sanayi Bölgesi’nin de yanında olacağı için, çıkan deriler direkt oraya gönderilebilecek” dedi.
AVRUPALI ÜRETİCİLER BURSA’YA GELECEK
Bursa Ticaret Borsa’sının Avrupa Borsalar Birliği’ne üye olduğunu hatırlatan Aydın, “Bu sayede birçok firmaya ihracat kapıları açıldı” ifadesini kullandı.
Birliğin her yıl bir Avrupa şehrinde toplantılar düzenlendiğini kaydeden Aydın şöyle devam etti:
“İlk toplantı o yıl yapılacaklarla ilgili. İkinci toplantı ise dünyanın tahıl üreticilerinin bir araya geldiği ‘Tahıl Değişim Günleri’. Dünyadaki tahıl ticaretinin yüzde 50’si üç günde gerçekleştiriliyor. 2020 yılında Bursa için aday olduk ve burada yapılacak. Bu sayede bin 500 Avrupalı üretici Bursa’ya gelecek.”
HAVZA BAZLI DESTEKLER VERİLMELİ
BTB Meclis Başkanı Mehmet Aydın, tarım ve hayvancılıkta havza bazlı desteklerin verilmesi gerektiğini ifade ederek, “Bursa hem üretip, hem işleyen bir şehir. Türkiye’nin salça ihtiyacının yüzde 40’ını, donmuş gıdanın yüzde 60’ını, kestane şekerinin yüzde 90’ını bursa karşılıyor. Katma değer burada yaratılıyor” dedi.