Buna göre, Tarım ÜFE haziranda bir önceki aya göre yüzde 3,39 azalırken, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10,02 ve 12 aylık ortalamalara göre de yüzde 11,65 artış gösterdi.
Aylık değişim, tarım ve avcılık ürünlerinde yüzde 3,29, ormancılık ürünlerinde yüzde 5,71 ve balıkçılıkta yüzde 4,86 azalış olarak gerçekleşti. En fazla aylık azalış çok yıllık bitkisel ürünler ana grubunda görüldü. Canlı hayvanlar ve hayvansal ürünler ana grubunda ise yüzde 1,65 artış yaşandı. Alt tarım gruplarından tahıllar, baklagiller ve yağlı tohumlar yüzde 1,93 ve yağlı meyveler yüzde 0,65 artarken, çeltik yüzde 4,80 azalış gösterdi.
FİYAT İSTİKRARI İSTİYORUZ
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, temmuz ve ağustos aylarında tarımda üretici fiyatlarının gerilediğini söyledi. Üreticinin fiyatlardaki aşırı düşüşten olumsuz etkilendiğini dile getiren Bayraktar, ‘Yüksek girdi masrafları ortadayken bütün malların fiyatları artarken tarımsal ürün fiyatlarının aynı kalması veya gerilemesi çiftçimizin belini büküyor. TZOB olarak fiyatlarda istikrar istiyoruz” dedi.
MALİYETLERİ KARŞILAMIYOR
Bayraktar, tarla ile market arasındaki zincirin kırılmasını, üreticini makul gelir elde ederken tüketicinin de pahalı tüketim yapmamasını arzu ettiklerini vurguladı. Üretici 1’e satarken, markette 5’e çıkmasının izahı olmadığının altını çizen Bayraktar, düşen fiyatlar nedeniyle üreticilerin ürünlerini tarlada bırakmak zorunda kaldığına dikkat çekti. Bayraktar, ‘Ürün satış fiyatı toplama maliyetlerini bile karşılamıyor. Bu sürdürülebilir değil. Ürünün tarlada bırakılmasının milli servetin kaybı olduğu unutulmamalı. Verilen emeğe yazık’ diye konuştu.