Olay Gazetesi Bursa

Tarım alanları yok oluyor

Kentlerin büyümesi, göç, miras yoluyla bölünme ve verimli araziler üzerine sanayileşme, tarım alanlarını azaltıyor. 2004 yılında 26,5 milyon dekar olan ekilen ve dikilen toprak, 2014'te 23,9 milyon hektara geriledi.

Türkiye son 10 yılda ekilen ve dikilen tarım alanlarının yaklaşık yüzde 10’unu, çayır ve mera alanlarıyla toplam tarım alanlarının ise yüzde 6,4’ünü kaybetti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Antalya Ticaret Borsası (ATB) verilerine göre, 2014 sonu itibarıyla Türkiye’de ekilen ve dikilen tarım alanı 23 milyon 943 bin hektar, çayır ve mera arazileriyle toplam tarım alanı da 38 milyon 560 bin hektar. Tarım alanlarının yüzde 40,9’unu tahıllar ve diğer bitkisel ürünler, yüzde 10,6’sını nadasa bırakılan tarım toprakları, yüzde 2’sini sebze bahçeleri, yüzde 0,01’ini süs bitkileri, yüzde 8,4’ünü meyveler, içecek ve baharat bitkileri, yüzde 38’ini de çayır ve meralar oluşturdu. 2004 yılı ile kıyaslandığında 10 yılda toplam tarım alanının yüzde 6,4, yani 2 milyon 650 bin hektar azaldığı görüldü. 2004 yılında Türkiye’nin toplam tarım alanı 41 milyon 210 bin hektar idi.

EN FAZLA KAYIP TAHILDA

10 yılda en fazla tarım alanı kaybı tahıllar ve diğer bitkisel ürün alanlarında gerçekleşti. 2004’te 17 milyon 962 bin hektar olan tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerin alanı geçen yıl 15 milyon 789 bin hektar alana geriledi. 2004’te 895 bin hektar olan sebze bahçeleri alanı 804 bin hektara gerilerken, 14 milyon 617 bin hektar olan çayır ve mera arazi miktarında bir değişiklik gözlenmedi. 10 yıl önce 2 milyon 780 bin hektar düzeyinde olan meyveler, içecekler ve bitkileri alanı ise 3 milyon 238 bin hektara çıktı.

NEDENLERİ BELLİ

Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, kentlerin büyümesi, miras yoluyla tarım arazilerinin bölünmesi, verimli araziler üzerine sanayileşmenin artması ve göç nedeniyle tarım arazilerinin yok olduğunu söyledi. Tarımın ekonomi içindeki payının da yüzde 12’den yüzde 8’lere kadar düştüğüne işaret eden Çandır, ”Söylemde hepimiz tarımı stratejik bir sektör olarak kabul ediyoruz ama uygulamada bunun karşılığını görmüyoruz. Tarım sektörü yeterince değerlendirilemiyor” dedi. Çandır, ”Toprak yapımız, insan gücümüz ve iklimimizi göz önünde bulundurarak tarımı önceliklendirmeliyiz ve örgütlenmeden depolamaya, satışa kadar organizasyonları yapılandırmalıyız. Yurtdışındaki organizasyonları kesip kopyalayıp buraya yapıştırmamız da mümkün değil, kendimize özgü çözümler üretmemiz lazım” diye konuştu. Çandır, Antalya’da son 10 yılda yaklaşık 267 bin dekar tarım alanının kaybolduğunu da sözlerine ekledi.