Olay Gazetesi Bursa

Tarihin en büyük kahramanlık destanı; İşte Bursa’daki kutlama programı…

Bugün 30 Ağustos... 102 yıl önce Mehmetçiğin düşmanı süngüyle kovaladığı, kadın-erkek, yaşlı-genç demeden herkesin cephede savaşan askerimize destek için varını yoğunu ortaya koyduğu, Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerinin atıldığı ‘Büyük Zafer’in yıl dönümü... ‘Zafer Bayramımızı’ ilk günkü coşku ve gururla kutluyoruz.

22 Ağustos 1921’de başlayıp 22 gün süren Sakarya Meydan Muharebesi kazanılmış, bu savaşın ardından Meclis’te taarruz için sabırsızlıklar yaşanmaya başlamıştı.

Halk, hem endişeli hem de huzursuzdu. Mustafa Kemal ise taarruz için zamana gerek olduğunu düşünüyordu. Bu konudaki fikrini “Ordumuzun kararı, taarruzdur. Fakat bu taarruzu tehir ediyoruz. Sebebi, hazırlığımızı tamamen bitirmeye biraz daha zaman lazımdır. Yarım hazırlıkla, yarım tedbirlerle yapılacak taarruz, hiç taarruz etmemekten çok daha kötüdür” sözleriyle açıkladı.

Mustafa Kemal, ordusunu dinlendirip güçlendirerek taarruz için planlamalar yapmaya başladı. 1922 Haziran’ında düşmanı kısa sürede, kesin bir şekilde yenilgiye uğratmak için planlamasını tamamlamıştı. Tüm planı Büyük Taarruz’a ve onu takip eden Başkomutanlık Meydan Muharebesi’ne çıkıyordu. Bu iki savaş, Milli Mücadele’nin vurucu noktasıydı. Türk ordusunun karşısında sayıca ve teçhizat olarak üstün olan Yunan ordusu bulunuyordu. 14 Ağustos 1922 tarihinde kolordular taarruz için yürüyüşe geçti. 26 Ağustos’ta taarruz başladı. Kocatepe’de başlayan Büyük Taarruz’da kısa bir süre içerisinde Yunan askeri geri püskürtüldü. Sabaha kadar sırasıyla Tınaztepe, Belentepe ve Kalecik Sivrisi temizlendi.

ASKER-MİLLET OMUZ OMUZA…

Tam 15 kilometrelik bir alan düşmandan temizlendikten sonra Afyonkarahisar, tüm Türk halkının umut ışığı oldu. Burada kazanılan zaferler memleketin kurtuluşunu simgeledi. Bu zaferin kazanılmasında en önemli faktörlerden biri milletin inancı ve fedakarlığı oldu. Savaş meydanlarında silah, mühimmat ve erzak noktasında yaşanan yokluklar, halkın elinde avucunda kalanlarla orduya seferber olmasını sağladı. Kadın, erkek, yaşlı, genç demeden herkes cephede savaşan askerlerimize destek olmak için varını yoğunu ortaya koydu. Köylerden şehirlere, şehirlerden cephelere uzanan bu yardım zinciri, zaferin altyapısını oluşturdu. Tüm bu nedenlerden dolayı 30 Ağustos Zaferi, sadece askeri bir başarı değil; aynı zamanda bir milletin birlik, beraberlik ve fedakarlıkla neler başarabileceğinin en net göstergesidir. Bu zafer, ulusal bir başarı olmasının yanı sıra geleceğe dair umutları ve hayalleri de şekillendiren dönüm noktasıdır.

TARİHİ EMİR: İLK HEDEF AKDENİZ!

30 Ağustos’ta düşman tam anlamıyla bozguna uğratıldı. Yunan kuvvetlerinin büyük bir çoğunluğu esir edildi. Kalan kuvvetler ise gruplar halinde çekilmeye başladı. Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Paşa, yıkık dökük bir evde ordusuna emir verdi: “Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz’dir. İleri!” Türk ordusunun takip harekâtı 1 Eylül 1922’de başladı. Yunan askerlerinin bir kısmı İzmir’e, bir kısmı Dikili’ye ve bir kısmı da Mudanya’ya doğru kaçarken Türk ordusu da onların peşinden gitmeye devam etti. Bu emirle birlikte Türk ordusu 9 Eylül 1922’de İzmir’e girdi. O gün İzmir, 11 Eylül’de Bursa ve 18 Eylül’de ise Batı Anadolu’nun tamamı düşman askerlerinde arındırıldı. 1926’dan beri Zafer Bayramı olarak kutlanan 30 Ağustos, Türk milletinin tarih sahnesinde bir kez daha dirilişinin simgesidir. Bu zafer her daim özgürlüğün ve bağımsızlığın değerini hatırlatıyor.

BURSA’DA COŞKULU KUTLAMA…

Bursa’da 30 Ağustos Zafer Bayramı coşkusu sabah saatlerinde Valilik, Garnizon Komutanlığı ve Büyükşehir Belediye’ne ait çelenklerin Atatürk Anıtı’na sunulması ile başlayacak. Saat 10.00’da coşku Atatürk Caddesi’ni saracak. Törene katılan birliklerin ve haklın bayramı kutlanacak. İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından, sahneye Yıldırım Belediyesi Halk Oyunları Ekibi çıkacak. Askeri Veteriner Okulu Eğitim Merkez Komutanlığı ve Garnizon Komutanlığı tarafından günün anlam ve önemini belirten konuşmanın yapılmasının ardından meydan Nilüfer Belediyesi Halk Oyunları Ekibine kalacak. Katılımcılar, şiir ile mest edildikten sonra Osmangazi Halk Oyunları Ekibi, bayramı yaşatacak. Bursa Mehteren takımı gösterisi ve Tahtakıran Kılıç gösterisinin ardından tören sona erecek. 11.40’da ise zafer bayramı kabul töreni Heykel Valilik binasında yapılacak.

ÜCRETSİZ ULAŞIM…

Büyük Taarruz’un 102. yıl dönümü, Büyükşehir Belediyesi’nin, “Hepimizin Zaferi” sloganıyla kutlanacak. Zafer coşkusu, saat 19:30’da Heykel’deki Tarihi Büyükşehir Belediye Binası önünden fener alayıyla başlayacak. Etkinlikler, binlerce Bursalının Türk bayraklarıyla katılacağı yürüyüşün ardından sanatçı Nilüfer’in Kültürpark eski Atatürk Stadyumu girişindeki ‘30 Ağustos Konseri’yle sona erecek. Büyükşehir Belediyesi, vatandaşların tören ve kutlamalara kolaylıkla ulaşabilmesi amacıyla 30 Ağustos Zafer Bayramı’nda kent içi toplu ulaşımın ücretsiz olacağını açıkladı. Öte yandan ise, Osmangazi Belediyesi tarafından düzenlenen, Pınar Ayhan’dan bir müzikal belgesel ‘Kemal’ Merinos AKKM’de seyirciyle buluşacak.