Olay Gazetesi Bursa

Tarihi zirve! Trump ve Kim Jong-un bir arada

ABD Başkanı Donald Trump ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, Singapur'daki tarihi zirvede ilk kez bir araya geldi.

ABD Başkanı Donald Trump ve Kuzey Kore Lideri Kim Jong-un zirvesi gerçekleşti.

Liderler, görüşme öncesi basın mensuplarına kısa bir açıklama yaptı. 

ABD Başkanı Trump, “Başarılı bir görüşme olacak. Büyük bir şeref duyuyorum. Harika bir ilişkimiz olacağından hiç şüphem yok.” dedi.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un da “Burada olmak çok güzel. Geçmişteki önyargılarımız ve düşüncelerimiz bizim önümüzde hep engeldi. Bu engelleri aştık ve bugün buradayız.” dedi.

40 DAKİKA BAŞ BAŞA GÖRÜŞTÜLER

 İki lider açıklamadan sonra baş başa bir görüşme yaptı. Trump ve Kim’in dışında sadece tercümanların katıldığı görüşme yaklaşık 40 dakika sürdü.

İki lider ikili görüşmenin ardından heyetlerarası görüşmelere geçti. Heyetlerarası görüşme öncesi açıklama yapan Kim Jong-un “Buraya açık fikirlerle geldik” dedi. ABD Başkanı Trump da, “Kim Jong-un ile baş başa görüşmek çok iyiydi” dedi.

Heyetler arası görüşme de yaklaşık 2 saat sürdü ve ardından çalışma yemeğine geçildi.

TRUMP VE KİM’İN YEMEK MENÜSÜ

NTV Washington Temsilcisi Hüseyin Günay, görüşmenin ABD’deki yankılarını aktarırken, sosyal medyada en çok merak edilen konulardan birinin de liderlerin yemek menüsü olduğuna dikkat çekti.

Günay, Trump ve Kim’in zirve sonrası katıldığı yemekte Karides, balık, et ve kızarmış pirincin ikram edildiği, tatlı olarak da dondurmanın masada yer aldığı bilgisini paylaştı.

ZİRVENİN MASRAFLARINI KİM KARŞILADI?

ABD-Kuzey Kore zirvesinin tarihinin belli olmasının ardından en büyük tartışma yaratan konulardan biri de Singapur’da “Kuzey Kore’nin masraflarını kimin karşılayacak?” sorusuydu.

NTV canlı yayınında Trump-Kim görüşmesini değerlendiren NTV Dış Haberler Koordinatörü Ahmet Yeşiltepe, zirvenin masraflarını Singapur’un karşıladığını belirtti. Yeşiltepe, önemli bir turizm gelirine sahip olan Singapur’un bu sayede dikkatleri üzerinde tutmayı ve bölgedeki gerilimi düşürmeyi amaçladığına dikkat çekti. 

PEKİ ZİRVEDE NELER ELE ALINDI?

En önemli gündem maddesi, Kore Yarımadası’nın nükleer silahlardan arındırılması. ABD tarafı, Kuzey Kore’nin nükleer silah programını sona erdirmesini talep ediyor. 

Kuzey Kore’ninse Pakistan modeli üzerinde ısrarcı olacağı söyleniyor. Pyonyang, aynı Pakistan gibi nükleer güç olarak kabul edilmeyi hedefliyor. Hatta nükleer silahlarının bir bölümünü elinde tutmayı istiyor. Bu talep karşısında tarafların bir formül geliştirilebileceği konuşuluyor. Bu formüle göre Kuzey Kore kıtalararası balistik füze programını durdurabilir. 

Ancak Washington, Kuzey Kore’nin kısa menzilli füzeleri ellinde tutmasına izin verebilir. Böylesi bir formülün ABD’nin müttefikleri Japonya ve Güney Kore’yi rahatsız edeceğine dikkat çekiliyor.

Zirvenin bir diğer amacıysa Kore yarımadasında barışı sağlamak ve Kore savaşını resmen sona erdirecek bir anlaşma üzerinde uzlaşmaya varmak.

Kuzey Kore bu anlaşmayla Amerikan askerlerinin Kore yarımadasından çekilmesini sağlamayı planlıyor. Kuzey ve Güney Kore’nin birleşmesi de gündemde.

Uluslararası toplumun gözünde Güney Kore ile aynı itibarı görmeyi isteyen Kuzey Kore liderinin en büyük hedeflerinden birisiyse ülkesine uygulanan ambargoların kaldırılmasını sağlamak. Kuzey Kore’yi müzakere masasına iten en büyük faktöründe ülkesindeki ekonomik sıkıntılar olduğu konuşuluyor.