Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz’in ani bir kararla Veliaht Prens Mukrin bin Abdulaziz’i görevden alarak, yerine İkinci Veliaht ve İçişleri Bakanı Prens Muhammed bin Nayif bin Abdulaziz’i veliaht olarak ataması, “Sudayrilerin iktidardaki varlığını perçinlenmesi” şeklinde değerlendiriliyor.
Uzmanlar, kraliyet yönetimindeki dengelerde meydana gelen son değişiklikleri, atamalar sabah erken saatlerde yapıldığı için “Kararlılık Fırtınası” operasyonundan ilhamla, “Şafak Fırtınası” biçiminde niteliyor.
Atamalarla Kral Selman’ın Selefi Kral Abdullah döneminin bütün izlerini silmeye çalıştığı ve iktidardaki hakim aile içerisinde yaşanan çatışmanın da kamuoyuna bu şekilde yansıdığı savunuluyor. Kraliyetin bu değişikliklerle, bölgedeki liderliğini yeniden kazanması ve Batıya “istikrarlı bir müttefik” olduğu mesajını ilettiği de ortaya atılan görüşler arasında yer alıyor.
Kuveyt Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Şemlan el-Isi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, söz konusu değişikliklerin sadece gençlerin lider kadrosunda yer alması olarak nitelendirilemeyeceğini savunarak, “İktidar ailesinde yaşanan anlaşmazlıkların, Kral Selman’ın çalışma takımını şekillendirmek olarak ele almak gerekir” dedi.
Kral Selman’ın aile içi tartışmaları dikkate alan bir vizyonu olduğunu ifade eden Isi, şunları söyledi:
“Kral Selman, Sudayrileri iktidardan uzaklaştıran Selefi Abdullah’ın yaptıklarını yapmamaya çalışıyor ve Sudayrileri yeniden iktidara çekmek istiyor. Ancak bu durum, aile içindeki diğer cephede tepkiyle karşılanacak. Burada önemli olan Suudi Kral’ın liderlik kadrosundaki değişimde başarılı olacak güce sahip olması.”
“Kral, iç sistemin yapısından oldukça emin”
Ürdün’deki Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Cevvad el-Hamad, yeni Kral Selman bin Abdulaziz’in aldığı kararların, ülkedeki değişimin bir parçası olduğunu belirterek, “Bu kararlar, aile içinde iktidardaki dengenin de yeniden sağlanması anlamına gelecek. Kral, yıllarca bu haktan mahrum kaldıktan sonra kendi aile bireylerine de hakettikleri mevkileri vermek istedi” ifadelerini kullandı.
Hamad, Kral Selman’ın söz konusu kararlarını ayrıca, Suudi Arabistan Krallığının Arap ve İslam dünyasındaki rolünü revize etme ve liderliği yeniden ele alma çabası olarak değerlendirerek, Yemen’de Husiler’e yönelik başlatılan “Kararlılık Fırtınası” operasyonunun da bu düşüncesini desteklediğini belirtti.
“Riyad yeni bir döneme girmek için çaba sarf ediyor”
Riyad’daki Ortadoğu Hukuk ve Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Enver Macid Aşki ise “Bu kararları doğru okumak istersek, şunu söylemeliyim ki her dönemin adamları vardır. Riyad da Yemen harekatının ardından özellikle de meşruiyet ve kazanımlarını koruduğunu ispatladıktan sonra yeni bir döneme girmek için çaba sarf ediyor” dedi.
Liderlik kadrosuna gençlik aşısı
Lübnan’daki Meşrık Stratejik Araştırmalar Merkezi uzmanlarından Sami Nadir, Kral Selman’ın aldığı kararları, “lider kadrosunun yaşlanması yönündeki eleştiri ve endişeler karşısında bölgedeki meselelerde liderlerin dinamizmini artıracak, gençleştirme adımı olarak” değerlendirdi.
Nadir aynı zamanda Kral’ın aldığı söz konusu kararlarla ülkesinin bölgesel rolünü yeniden canlandırmayı hedeflediğini ifade etti.
Kardeşinin ölümü üzerine 79 yaşında tahta çıkan Kral Selman, ocak ayında kabinede değişiklik yaparak 6 bakanın görevine son vermiş, ülke tarihinde bir ilki gerçekleştirerek Kral Abdülaziz’in torunlarından İçişleri Bakanı Muhammed bin Nayif’i veliaht ilan etmişti.
Bakanlıklar dışındaki önemli görevlere de yeni isimler atayan Kral Selman, Ulusal Güvenlik Konseyi, Siyasi Eğitim Yüksek Komitesi, Yüksek Ekonomi Konseyi gibi çeşitli komite ve konseyleri de kaldırmıştı.
Kurucu Kral Abdulaziz’in Hassa binti Ahmed es-Sudeyri’den olan aralarında Kral Selman’ın da bulunduğu 7 oğlu devlet kadrolarındaki nüfuzları nedeniyle “Sudayri yedilisi” olarak anılıyor.