Olay Gazetesi Bursa

Sütaş’tan enerji üretim tesisi

Enerji üretim tesisinde günde 800 ton atık işleneceğini ifade eden Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz, süte yatırım yapmaya devam edeceklerinin altını çizdi.

Sütaş’ın, Aksaray Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan süt ve süt ürünleri fabrikasındaki Biyogaz ve Elektrik Enerjisi Üretim Tesisi, düzenlenen törenle açıldı. Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, açılıştaki konuşmasında sütten kazandıklarını yine süte yatırdıklarını kaydetti. 

İyi insanlardan oluşan bir ekip olduklarını vurgulayan Yılmaz, “’Üreticimiz, bizi tanıdıkça aynı gemi içinde can yoldaşı olduğumuzu anladıkça, bize daha çok destek oldular. Bugün Sütaş’ta on binlerce kişiye dolaylı olarak istihdam sağlıyoruz. Sütten kazandığımızı, süte yatırıyoruz. Başka hiçbir şey yapmıyoruz. Süt aşkımız, tüketiciler tarafından takdir edildi ve en sevilen süt ürünleri markası seçildik. Her 10 evin 8’inde bir Sütaş ürünü var. Dakikada Türkiye’de 2 bin 800 Sütaş paketi açılıyor. Yatırım yaptığımız tüm bölgelerde eğitim merkezi, uygulama çiftçiliği, yem fabrikası, geri kazanım ve enerji tesisleri kuruyoruz” dedi.

İLKLERİN TESİSİ

Aksaray’daki fabrikaya yeni yapılan Biyogaz ve Elektrik Enerjisi Üretim Tesisi’nin 26 milyon dolara mal olduğunu dile getiren Yılmaz, bu tesiste günde 800 ton atık işlendiğinin altını çizdi. Yılmaz, “Bu kocaman fabrikanın elektriğini karşılayacak. Buradan 650 ton her gün sulama suyu çıkıyor. Topraktan aldığımızı tabiat anaya geri veriyoruz. Bu tesis, Türkiye’de birçok ilklerin tesisidir. Bu tesisimize yaptığımız yatırımlar bugün itibari ile 26 milyon dolara ulaşacak. Süt aşkımıza yatırım yapmaya devam edeceğiz. Biz bu yatırımlara devam ederken sizleri yanımızda görmek en büyük heyecanımız, umudumuz” diye konuştu.

ÖRNEK TESİS OLACAK

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Ali Rıza Alaboyun da, Türkiye’nin en büyük sorununun enerji olduğu kaydetti. 2015 yılı içerisinde Türkiye’de üretilen elektriğin yüzde 48’inin doğalgazdan üretildiğini belirten Alaboyun, “Doğalgazın da yüzde 60’ını Ruslara bağımlıyız. Şunu diyebiliriz, ‘Neden doğalgaz da başka bir şey değil?’ son 13 yılda ülkemizde ekonomi o kadar hızlı ilerledi ki, bu gelişen ekonomiyle enerjide ekonominin üzerinde bir talep doğdu. Doğalgazdan santral yapmak hem en ucuzdu hem kısa süreliydi. Kaynağa ulaşmak da en basitti. Bir kömür santrali yapmaya kalktığınızda en azından 7- 8 yıl, bir nükleer santral en az 13-15 yıl arasında. Bu tesisimiz örnek bir tesis olacak. Çünkü bizim 2023 programındaki hedefimiz bin megavatlık biyogaz tesisi kurulmasıydı. Ama şu an gördüğüm kadarıyla 224 megavat bir kurulu güç var Türkiye genelinde. Sanırım 2023’te hedeflediğimiz rakama ulaşırız” dedi.