Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Uluslararası Kültür Turizmi ve Medya Kurultayı kapsamında geldiği Konya’daki Mevlana Müzesi’nde, TRT Haber’de canlı yayınlanan “Anadolu Soruyor” programında gündeme ilişkin değerlendirmede bulundu, gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Konya’da olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Kurtulmuş, manevi havayı bir kere daha teneffüs etmekten mutluluk duyduğunu söyledi.
Konya ve Karaman’ı içeren kurultayın, başarılı geçmesini temenni eden Kurtulmuş, buradaki fikirlerin de hem Türkiye medyasına hem de kurultaya katılanlara katkı sunmasını diledi.
Medyanın “taraflı, tarafsız” olması tartışmalarını anımsatan Kurtulmuş, hiçbir insanın tam manasıyla tarafsız olmasının mümkün olmayacağını ifade etti.
“Türkiye kim yardım eli uzattıysa ona yardım etmiştir”
Suriyelilere vatandaşlık hakkı verilmesi konusundaki çalışmalara ilişkin bir soru üzerine Kurtulmuş, Beyşehir’de meydana gelen olayın genellenmemesini istedi.
İlçede adli bir olayın yaşandığına işaret eden Kurtulmuş, “Orada Türklerle Suriyeliler kavga ediyor değil. Sokakta gençler bir parkın içerisinde karşılaşıyorlar ve başlayan ağız dalaşı belki karşılıklı hakaretleşmeler sonucu maalesef bir Türk, bir de Suriyeli kardeşimiz vefat etti, Allah rahmet eylesin. Bunu genellememek lazım.” ifadesini kullandı.
Suriye’ye sınırı olmamasına rağmen Konya’da 74 bin Suriyelinin bulunduğuna dikkati çeken Kurtulmuş, Türkiye’nin her şehrinde Suriyelilerin bulunduğunu, vatandaşların da Suriyelileri ensar anlayışıyla bağrına bastığını dile getirdi.
Geçmişte de bu milletin bunu defaatle yaptığını belirten Kurtulmuş, şöyle konuştu:
“Şu anda Türkiye Cumhuriyeti olan insanlarımızın bir kısmı Bulgaristan göçmenidir, bir kısmı Romanya, Makedonya, Arnavutluk, Balkanlar, Kafkaslardan göçmüştür. Konya’da da başka yerlerden gelen çok sayıda göçmen vardır. İzmir’de çok sayıda göçmen vatandaşımız vardır. Bulgaristan’dan kaçanları hatırlayın. Saddam’dan kaçan Kürtleri hatırlayın. Bütün bunların hepsine Türkiye avucunu açmıştır, kol kanat germiştir. Kim yardım eli uzattıysa ona yardım etmiştir. Bu bizim terbiyemizin, sosyal genetiğimizin bir sonucudur, Allah’a şükrederiz. Türkiye bu başarıyı Suriyeliler meselesinde de gösterdi.”
“Tamamlanmış bir çalışma yok”
Mültecilerin yaralarının sarılması, onlara kol kanat gerilmesi aşamasının geçildiğini söyleyen Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Yarın sabah Suriye’de barış ilan edilse bile bu insanların önemli bir kısmının, hemen ülkelerine dönmesi imkansız. Tabii ki bunlar geri dönmek isteyecekler ama bundan sonraki süreçte burada kalan Suriyelilerle ilgili biz, milli menfaatler çerçevesinde bakarız. Biz bu Suriyeli kardeşlerimizi misafirlerimiz olarak ağırlıyoruz ama onlardan kalıcı olarak nasıl istifade ederiz, onların Türkiye’ye katkıları nasıl olur, Türkiye’nin ekonomik, toplumsal gelişmesine ne tür katkıları olur… Bundan sonra biz nasıl yeni Türkiye diyorsak bir de yeni Suriye olacak. Bu savaştan sonra, yıkımdan sonra yeniden ayağa kalkan bir Suriye olacak. Bu yeni Suriye’nin içerisinde de Türkiye’nin dostları olan bir büyük kitlenin çok faydalı olacağı kanaatindeyiz. Vatandaşlarımız rahat olsunlar. Henüz Suriyelilere vatandaşlık verilmesi konusunda yapılmış, tamamlanmış bir çalışma yoktur. İçişleri Bakanlığımız bu konuda çalışıyor. Çok sayıda nitelikli insan var, Türkiye’ye katkı sunabilecek insanlar var. Bu anlamda bu çalışmalar, kriterler ortaya konulur. Ortada henüz hiçbir şey yokken ve maalesef bazı muhalefet çevreleri, sırf ‘muhalefet olsun, Türkiye’de bir belirsizlik ortamı oluşsun’ diye sanki bütün mesele belliymişçesine, hiç çerçevesi belli olmayan bir konuda çok teferruatlı, biraz da fısıltı gazetesini çalıştırarak birtakım konular gündeme getiriyor, bunlar doğru değildir.”