Olay Gazetesi Bursa

‘Suriyeliler kalıcı’

Hacettepe Üniversitesi Göç ve Siyaset Araştırmaları Merkezi Müdürü Doç. Dr. Murat Erdoğan, “Türkiye'ye gelen Suriyelilerin ülkelerine dönmeyeceğini düşünüyorum' dedi.

Marmara Belediyeler Birliği Meclisinin ‘göç’ ve ‘kaçak göçmenler’ temalı toplantısı, Marmara Bölgesi’ndeki belediyelerden 170’e yakın temsilcinin katılımıyla Bursa’da yapıldı.

Toplantıda ‘Türkiye’deki Suriyeliler’ konulu sunumunu aktaran Hacettepe Üniversitesi Göç ve Siyaset Araştırmaları Merkezi Müdürü Doç. Dr. Murat Erdoğan, Türkiye’deki Suriyelilerin sayısının da 2,5 milyonu aştığını tahmin ettiklerini dile getirdi.

GÜNDE 125 BEBEK DOĞUYOR

Avrupa’nın sığınmacıları kabul ederken kayıt altına alma işini kalıcı olmamaları için bilerek ağırdan aldığını öne süren Erdoğan, Fransa’nın 40 bin, İngiltere’nin ise 19 bin sığınmacı kabul ettiği bilgisini verdi. Türkiye’nin ise önce tüm sığınmacıları kabul ettiğini, kayıt işlemine ise 2 yıl sonra başladığını ifade eden Erdoğan, şöyle konuştu:

‘Suriye’de, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra en büyük dram yaşanıyor. Türkiye’de 4 yaş ve altında 436 bin Suriyeli var. En az 200 bin Suriyeli bebek Türkiye’de doğdu. Türkiye’de her gün 125 Suriyeli bebek dünyaya geliyor. Okul çağındaki çocukların sayısı ise 700-800 bin olarak tahmin ediliyor. Türkiye üzerinden Batı ülkelerine 600 bin kişi geçti. Bu durum Türkiye’deki kaçak ve sığınmacı sayısını artırıyor çünkü Batı’ya geçmek için Türkiye’ye gelen 100 kişiden 90’ı geçiş yapamıyor ve ülkemizde kalıyor. Batı ülkeleri, ‘Doğuda kapıyı açın, batıdan kapatın’ diyor. Türkiye şu ana kadar Suriyeli sığınmacılar için 7,5 milyar dolar harcadı. Batıdan gelen yardım çok az. İslam dünyasında ise hiç kıpırdama yok. Göçün doğasında kalıcılık var. Türkiye’ye gelen Suriyelilerin ülkelerine dönmeyeceğini düşünüyorum.’

YARALARI SARMAYA ÇALIŞIYORUZ

Marmara Belediyeler Birliği Başkanı Recep Altepe de, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra yaşanan en büyük mülteci krizi olan Suriyeli göçüne somut çözümler ortaya konuncaya kadar bu meseleyi konuşmaya ve ortak akıl ile bu yaraları sarmak için mücadele etmeye devam edeceklerini söyledi. Başkan Altepe, bu mücadelenin ilk adımı olarak da 25-26 Kasım tarihlerinde Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği ile İstanbul’da “Göç Çalıştayı” yapacaklarını vurguladı. Suriye’den mülteci akını yaşanırken tüm dünyanın gaflet uykusunda olduğunu ve sahile vuran Aylan Kurdi bebeğin cansız bedenini gösteren fotoğrafın yayınlanmasıyla tüm insanlığın bir uyanış yaşadığını ifade eden Başkan Altepe, Avrupa ülkelerinin, mülteci krizinin trajik bir sembolü haline gelen bu fotoğraftan sonra kapılarını bir süreliğine de olsa araladığını hatırlattı.