Olay Gazetesi Bursa

Süreçte yeni takvim arayışı

6-7 Ekim olayları, Güneydoğu`da 4 sivil giyimli askerin öldürülmesi ve genel seçim gerekçesiyle Ankara çözüm sürecinin bazı maddelerini erteleyince yeni bir arayışa gidildi.

Devlet heyeti ile Abdullah Öcalan’ın, “Çözüm süreci takviminin formatlanması” hedefiyle İmralı’da yeni bir görüşme trafiğine başladığı öğrenildi. Öcalan ile MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın ‘sürecin en kısa sürede tamamlanması hedefi’ ile vardıkları ön mutabakatın, Ankara tarafından kabul edilmemesi nedeniyle yeni trafiğin başladığı belirtiliyor.
 
Edinilen bilgilere göre Ankara, çözüm süreci takviminin ‘resmen’ açıklanmayan bazı maddelerini, genel seçimler gerekçesiyle yaşama geçirmek istemedi. TSK ise hükümete PKK’nın bölgedeki etkinliğinin ‘güvenlik’ öncelikli önlemler yoluyla bastırılması seçeneğini iletti. 6-7 Ekim’deki Kobani protestoları sırasında onlarca kişinin hayatını kaybetmesi, Yüksekova ve Diyarbakır kent merkezlerinde toplamda 4 sivil askerin öldürülmesi ve diğer gelişmeler de sürece ‘olumsuz’ etki etti. Ankara’da arka arkaya yapılan toplantılar sonucunda, sürecin takviminin yeniden belirlenmesi kararı alındı. İmralı’daki görüşmelerin işaretini de, bakanlığı döneminde sürecin koordinatörlüğünü üstlenen Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Beşir Atalay verdi. Atalay, katıldığı bir televizyon yayınında “Görüşmeler kendi mecrasında yürüyor, diyalog kesikliği söz konusu değil” dedi.
 
MUTABAKATA VARILIRSA
 
HDP ile AK Parti hükümeti arasında yaşanan ‘diyalog’ kesintisi de İmralı’da devam eden görüşmelerden kaynaklanıyor. Görüşmelerden, Öcalan ile devlet heyeti arasında yeni bir mutabakatın çıkması halinde, hükümet HDP heyetiyle temas kuracak. Temasların ardında da heyetin İmralı’ya gidişine izin verilecek.
 
KESİNTİYE UĞRAYAN ADIMLAR
 
Kamuoyuna da genel hatlarıyla yansıyan bilgilere göre varılan mutabakat kapsamında Öcalan’ın başladığını açıkladığı ‘demokratik müzakere’ aşamasının önemli başlıklarından ‘sekretarya’ sistemi yaşama geçirilecekti. Öcalan’ın doğrudan Kandil’le temas kurmasının da gündemde olduğu süreç kapsamında “3’üncü göz” olarak adlandırılan İzleme Kurulu da İmralı’ya gidecekti. Tüm süreç ise Kamu Güvenliği Müsteşarlığı tarafından yürütülecekti. 2015’in ilk aylarında ise PKK’lı grupların Türkiye sınırları dışına çıkışı başlayacak, çekilmeye bağlı olarak PKK ‘etkin eylemsizlik’ kararı aldığını açıklayacaktı.