Bursa Kent Konseyi Çekirge Çalışma Grubu tarafından ‘Muradiye Külliyesi’ konulu toplantı gerçekleştirildi.
Bursa Kent Konseyi Koza Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya Uludağ Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Doğan Yavaş konuşmacı olarak katıldı.
Bursa Kent Konseyi Çekirge Çalışma Grubu Temsilcisi Mehmet Necati Şahin, Muradiye Külliyesi’nin Bursa ve Osmanlı tarihinde ayrı bir yeri olduğunu ifade etti. Külliye’nin Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan restorasyon çalışmaları sonrasında yeniden ziyarete açıldığını kaydeden Şahin, emeği geçenlere teşekkür etti.
Uludağ Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Doğan Yavaş, Muradiye Külliyesi’nin, Bursa’daki sultan külliyelerinin sonuncusu olduğunu kaydetti. Külliye’nin II. Murad tarafından yaptırıldığını ifade eden Yavaş, içerisinde cami, hamam, medrese, imaret, sıbyan mektebi ve türbelerin yer aldığını anlattı. Külliye’nin zaman içerisinde ‘hanedan türbesi’ haline geldiği için büyük bir alanı kapladığını belirten Doğan Yavaş, şunları kaydetti: “Muradiye’de Osmanlı saray efradına ait 13 türbe bulunmaktadır. Sultan II. Murad’ın kabri buradadır. Fatih Sultan Mehmed’in çocuklarından torunlarına kadar tüm akrabalarının kabirleri Muradiye’dedir. Cem Sultan ve Kanuni Sultan Süleyman’ın oğlu Şehzade Mustafa’da Muradiye Külliyesi’nde yatmaktadır. Şehzade Mustafa’nın hemen yanında annesi Mahidevran Sultan yer almaktadır.”
Muradiye Külliyesi’nde yapılan yenileme çalışmaları hakkında bilgiler de veren Uludağ Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü öğretim görevlisi, külliyedeki duvarların üzerine yapılan kaplamalardan orijinal kalem işlerine kadar her köşede titizlikle çalışıldığını vurguladı. Tüm türbelerde temel duvarlarında yalıtım ve drenaj yapılarak zeminden gelen suyun yapı içine girmesinin önlendiğini ifade eden Doğan Yavaş, sözlerini şöyle tamamladı: “İç mekan duvarlarında yapılan badana ve sıva raspası sonucunda ortaya çıkarılan kalem işi bezemeler tekrar restore edildi. Türbelerdeki çini yüzeylerin konservasyonu tamamlandı. Türbelerin çatılarındaki kurşun örtülerini yenilendi. Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan restorasyonlar sonucunda Muradiye Külliyesi ilk günkü ihtişamı ile kapılarını tekrar açtı.”