Olay Gazetesi Bursa

Srebrenitsa soykırımında hayatını kaybeden 127 kurban toprağa verildi

Srebrenitsa soykırımında hayatını kaybeden 127 kurbanın cenazesi Potoçari Anıt Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Avrupa’da, İkinci Dünya Savaşı’nın ardından yaşanan en büyük insanlık trajedisi olarak kabul edilen Srebrenitsa soykırımında hayatını kaybeden 127 kurbanın cenazesi, kılınan namazının ardından Potoçari Anıt Mezarlığı’nda toprağa verildi.

 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun da katıldığı törende siyasiler, din adamları, uluslararası örgütlerin temsilcileri, diplomatlar ve on binden fazla vatandaş yer aldı.

 

Heyetler, cenaze namazı öncesinde ilk olarak Potoçari Anıt Mezarlığı’ndaki soykırım anıtına çiçek bırakıp saygı duruşunda bulundu.

 

Bosna Hersek İslam Birliği Başkanı Husein Kavazoviç, cenaze namazının ardından, bir daha asla Srebrenitsaların yaşanmaması dileğinde bulundu.

 

Tüm Müslümanların kalplerini imanla doldurması için Allah’a dua eden Kavazoviç, “Biz senden yardım diliyoruz. Senin affına sığınıyor, Sana güveniyoruz.” dedi.

 

Allah’ın Kur’an-ı Kerim’de öldürmeyi yasakladığına dikkati çeken Kavazoviç, “Masum insanları zalimlerin zulmünden koruman için sana dua ediyoruz. Srebrenitsa soykırımının şehitlerinin günahlarını bağışla. Eğer evlerimizden kovulursak, bizleri Hazreti Muhammed’in geri dönme arzusuyla güçlendir.” diye konuştu.

Kavazoviç, “Acımız umut, intikamımız adalet, annelerin gözyaşı dua olsun. Bir daha hiçkimse Srebrenitsa’yı yaşamasın.” temennisinde bulundu.

 

Kavazoviç’in konuşmasının ardından teker teker isimleri okunan 127 soykırım kurbanının cenazesi, yakınları ve vatandaşlar tarafından gözyaşları arasında toprağa verildi.

 

Potoçari Anıt Mezarlığı’nda defnedilen soykırım kurbanlarının sayısı bugünkü cenaze törenin ardından 6 bin 504’e yükseldi.

 

Srebrenitsa’da ne oldu?

 

Srebrenitsa’nın 11 Temmuz 1995’te Sırp birlikleri tarafından işgal edilmesinin ardından BM bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınan sivil Boşnaklar, Sırplara teslim edildi.

 

Kadın ve çocukların Boşnak askerlerin kontrolündeki bölgeye ulaşmasına izin veren Sırplar, 8 binden fazla Boşnak erkeği ormanlık alanlarda, fabrikalarda ve depolarda katletti.

 

Katledilen Boşnaklar toplu mezarlara gömüldü. Savaşın ardından kayıpları bulmak için başlatılan çalışmalarda, toplu mezarlarda cesetlerine ulaşılan kurbanlar, kimlik tespitinin ardından her yıl 11 Temmuz’da Potoçari Anıt Mezarlığı’nda düzenlenen törenle toprağa veriliyor.