Olay Gazetesi Bursa

Spor bilimle güzel!

Görükle kampüsünde faaliyet gösteren Spor Bilimleri Fakültesi, bünyesinde 84'ü milli sporcu olmak üzere 480 dolayında öğrenci barındırıyor.

Kendilerini geleceğin spor adamlarını yetiştirmeye adayan fakülte dekanı Prof. Dr. Cenk Aydın önderliğindeki 23 öğretim görevlisinin adeta gözleri parlıyor.

Uludağ Üniversitesi’nin Görükle’deki yerleşkesinde henüz 2 yaşında olmasına rağmen genç ve dinamik bir fakülte filizleniyor… Spor Bilimleri Fakültesi’nden bahsediyoruz…

Aslında 33 yıl önce Eğitim Fakültesi Beden Eğitimi Öğretmenliği Bölümü’yle faaliyete başlayan Fakülte, Kasım 2013’ten itibaren Spor Bilimleri Fakültesi hüviyetine kavuştu. Aynı zamanda Uludağ Üniversitesi’nin en genç fakültesine OLAY Spor ekibi olarak yaptığımız ziyarette gördüklerimiz, duyduklarımız ve yapılan çalışmaları izlediğimizde gururlandığımızı belirtelim.

MİLLİ SPORCU YUVASI

Spor Bilimleri Fakültesi’nin genç dekanı Prof. Dr. Cenk Aydın, oldukça dinamik bir kadroyla çalışıyor. Aydın’ın A takımında Dekan yardımcıları Doç. Dr. Ramiz Arabacı ile Doç. Dr. Şenay Koparan Şahin var. Tabiki 23 öğretim görevlisi, 6 personel ve yardımcı hizmet elemanlarıyla 84’ü milli olmak üzere 480 öğrencinin eğitimleri yürütülüyor. Eğitim ve spor hayatının iç içe yaşandığı bu fakültenin eksikleri yok mu, elbette var. Projelendirme aşamasında bulunan yeni binalar ve spor tesisleri hayata geçirildiğinde Bursa, sadece Türkiye’de değil, Avrupa’da parmakla gösterilecek bir Spor Bilimleri Fakültesi’ne sahip olacak.

2 BÖLÜM 5’E ÇIKACAK

Öğrencilerin sıcak bir ortamda keyif alarak eğitim gördüğü, ülkemizi Olimpiyatlarda Dünya ve Avrupa Şampiyonaları’nda temsil eden milli sporcuların çalışma imkanı bulduğu okulu yakından tanıyalım istedik. Uludağ Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cenk Aydın, ziyaretimiz sırasında ekibiyle birlikte sorularımıza içtenlikle yanıt verdi. Aydın, ilk olarak “Uludağ Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi yaklaşık 33 yıllık altyapıya sahip. Daha önce Eğitim Fakültesi Beden Eğitimi Öğretmenliği bölümü olarak hizmet verirken, Kasım 2013 tarihinden itibaren Spor Bilimleri Fakültesi hüviyetine kavuştu. Üniversitemizin en genç fakültesiyiz. Aktif olarak beden eğitimi öğretmenliği ve spor bilimleri olmak üzere 2 bölümümüz var. Bunu 4 veya 5 bölüme çıkalım istiyoruz” diyerek hedeflerini anlattı.

BİNA VE TESİSLER YENİLENECEK

Hedefleri gerçekleştirmek için çok ciddi altyapıya ihtiyaçları bulunduğunu belirten Prof. Dr. Cenk Aydın, “Öğrencilerimize daha iyi hizmet verebilmek için bina ve tesislerimizin tamamlanması lazım. Bu konuda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 84 milli sporcu barındıran bir fakülte olarak gururluyuz. İlk hedefimiz burada güzel, daha düzgün ve daha iyi eğitim vermek. Bu işi seven bir çok hocamız var. Yapacağımız yeni binalarımızı, spor tesislerimizi sadece bizim kendi fakültemiz için değil diğer fakültelerdeki öğrencilere sahada çalışan antrenör ve öğrencilerimize, aynı zamanda Bursa halkımıza açmak istiyoruz Hedeflerimiz arasında hem öğrenci sayısını hem de Milli sporcularımızın sayısını arttırmak var” diye konuştu.

EĞİTİMDEN GERİ KALINMAYACAK

Milli sporcuların zamanlarının büyük bölümünü kamplarda geçirdiğini bu nedenle eğitim kalitelerinin düştüğünü de belirten Aydın, “Oluşturacağımız programla milli sporcularımızın eksiklerini gidermek istiyoruz. Kampta oldukları dönemde eğitimlerini eksiksiz bir şekilde almalarını sağlamak temel görevlerimizin arasında yer alıyor. Okulumuza öğrenci alımımız tamamen özel yetenek sınavıyla gerçekleşiyor. Bu sene beden eğitimi spor bölümüne 75, antrenörlük bölümüne ise 40 öğrenci aldık. Yeni binalarımız ve tesislerimiz faaliyete geçtiğinde bu sayıyı daha da arttırmayı düşünüyoruz” dedi.

2 DİPLOMA ALMA ŞANSI

Fakültenin antrenörlük bölümü başkanlığını üstlenen Doç.Dr. Cemali Çankaya ise, 2 yıllık geçmişe sahip okulda 1 ve 2. sınıflarda 40’ardan 80 öğrenciye eğitim verdiklerini belirterek, “Bizim bir de beden eğitimi öğretimi bölümümüz var. Orada ise 400 öğrencimiz eğitim görüyor. Türkiye’de bir ilke imza atarak çift anadal imkanı sunduk. Burasını daha cazip hala getirmek için böyle bir karar aldık. Özellikle antrenörlük için. İnsanların 15 günlük kurslara gidip antrenörlük belgesi almasını doğru bulmuyoruz. Burada hem eğitimlerini görsünler hem de mezun olduklarında ellerinde iki belge olsun. Biri beden eğitimi öğretmenliği, diğeri de antrenörlük. Yani bizim bu devrim niteliğindeki kararımızla artık öğrencilerin antrenörlük diplomasının yanı sıra beden eğitimi öğretmeni olma şansı da yakalayacak” dedi.

HERKES SPOR YAPACAK

Fakültenin diğer öğretim görevlileri de, şu bilgileri verdi: “480 öğrencimizden 84’ü milli sporcu, yani her 5 öğrencimizden 1’i ay yıldızlı formayı terletiyor. Amacımız bütün üniversite öğrencilerimize spor yaptırmak. Bunun yanında başarılı olmak. Mesela geçen yıl Türkiye’de üniversite öğrencileri 44 uluslararası başarı elde etmiş ve bu başarılardan 5’i bizim üniversitemizden. Biz milli olup kolay sınıf geçmek isteyenlerin yerine, iyi eğitim almak isteyenlerin tercih ettiği fakülte olmak istiyoruz. Yurtdışı ve engelli kontenjanı oluşturduk. İlk kez 2 tane görme engelli sporcu bu yıl eğitime başladı.”

AB’DEN HİBE DESTEĞİ ALINDI

“Spor kulüplerinin çeşitli testler yaptığı bir çok teknik alan var. Bizde bünyemizde böyle bir tesis oluşturarak Bursa’daki tüm kulüplerle işbirliğinde olacağız ve onların testlerini yapacağız. Amacımız hem onları bilgilendirmek hem de gelişimlerine katkı vermek. Ayrıca fakültemiz öğretmen eğitimi sistemlerimizi daha iyi noktalara getirebilmek için. Avrupa Birliği’nden 300 bin Euro’luk destek aldı. 3 yıl sürecek bir çalışma olacak. Türkiye’de 8 üniversitenin başvurusu kabul edildi ve en çok bize destek oldular. 34 üye ülkeden alanlarından uzman eğitimciler Bursa’ya gelecek ve bize tekniklerini anlatacak.”

Türkiye’nin en iyi salonu

Türkiyenin hatta dünyanın en iyi cimnastik salonlarından birine sahip olduğu belirtilen, Spr Bilimleri Fakültesinde küçük çocuklara ve üniversite öğrencilerine cimnastik dalında hizmet veriliyor. 

Sağlam ders veriyor

Bursaspor Teknik Direktörü Ertuğrul Sağlam ve teknik ekibinden Ersel Uzgur’un da futbol antrenörlüğü dersi kapsamında öğrencilerle ders yaptını belirtelim. Sağlam ve ekibi önümüzdeki günlerde de üniversite öğrencilerine ders vermeye devam edecek.

Hangi tesislere sahipler?

1 adet uluslararası hentbol, basketbol ve voleybol maçlarının oynanabileceği 2000 kişilik salon, 2 adet basketbol ve voleybol antrenman salonu, 1 adet güreş salonu, 1 adet halk oyunları salonu. 1’i tribünlü ve soyunma odalı olmak üzere toplam 2 adet çim futbol sahası. Tartan Atletizm Pisti, 3 adet açık beton zeminli basketbol sahaları, 4 adet toprak, 2 adet beton zeminli olmak üzere 6 adet açık tenis kortları, 2 adet beton zeminli kapalı tenis kortu, 1 adet cimnastik salonu. Birer kondisyon ve toplantı salonu. Okulda ayrıca biri video salonu, ikisi bilgisayar destekli eğitim salonu olarak kullanılan 10 adet derslik yer alıyor.

Fakülte Yönetim Kurulu

Prof. Dr. Cenk Aydın, Prof. Dr. Figen Çetinkaya, Doç. Dr. Ramiz Arabacı, Doç. Dr. Cemali Çankaya ve Yrd. Doç. Dr. Salih Erden’den oluşuyor.

Fakülte Kurulu

Prof. Dr. Cenk Aydın, Prof. Dr. Figen Çetinkaya, Doç. Dr. Ramiz Arabacı, Doç. Dr. Cemali Çankaya, Yrd. Doç. Dr. Z. Alparslan Acar.

Akademik Kadro

Prof. Dr. Cenk Aydın

Doç. Dr. Ramiz Arabacı

Doç. Dr. Cemali Çankaya

Doç. Dr. Nimet H. Korkmaz

Doç. Dr. Şenay Koparan Şahin

Yrd. Doç. Dr. Salih Erden

Yrd. Doç. Dr. Zaim Alparslan Acar

Öğr. Gör. Dr. Okan Gültekin

Öğr. Gör. Faruk Korkmaz

Öğr. Gör. Sadettin Erol

Öğr. Gör. Ahmet Nazım Gürak

Öğr. Gör. Mehmet Doğan

Öğr. Gör. Cengiz Akça

Öğr. Gör. Ayşegül Doğan

Öğr. Gör. Aygül Akça

Okt. İsmail Burak Yiğitdinç

Okt. Mine Topsaç

Okt. Günaydın Kırcı

Arş. Gör. Dr. Züleyha Avşar

Arş. Gör. Recep Görgülü

Arş. Gör. Hüseyin Topçu