GÜRHAN ADANA
Tarımsal faaliyetlerin sorunlarının başında ürünlerin pazar bulunup satılamaması nedeniyle son yıllarda yaygınlaşan sözleşmeli tarım, çiftçinin umudu oldu.
Tarımsal üretim planlamasındaki en sağlıklı yöntemin sözleşmeli tarım olduğunu ifade eden Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, bu modelinin ilçede giderek yaygınlaştığına dikkat çekti.
Geçen yıl sözleşmeli tarım modeli kapsamında tohum firmalarıyla imzalanan sözleşme gereği tohumluk mısır yetiştirilen alanların 9 bin dönümden bu yıl 17 bin 800 dönüme çıktığını söyledi. Aktaş, ‘Yenişehir Ovası’nda sözleşmeli tarım kapsamında 8 bin dönüm taze fasulye, 6 bin dönüm kapya biber, 5 bin dönüm bezelye ve 3 bin dönüm de ıspanak yetiştiriliyor’ dedi.
Sözleşmeli tarım modelinin pazar ve tahsilat sorununa köklü çözüm getirmesiyle çiftçi tarafından kısa sürede benimsendiğini anlatan Aktaş, bu modelin gelecekte giderek yaygınlaşacağına inandıklarını kaydetti.
FİYAT VE SATIŞ GARANTİSİ
Bu modelin ilçe çiftçileri arasında yaygınlaşması için yaptıkları girişimlerden olumlu sonuçlar aldıklarını ifade eden Aktaş, çiftçi ve alıcı firmalar bakımından bu modelin cazip geldiğini vurguladı. Aktaş, ‘Bir ürünün yetiştirilmesinin istendiği alan, ürünün fiyatı ve ödeme koşulları baştan belirleniyor. böylece hem çiftçi hem firmalar önünü daha rahat görebiliyor. Bunun yanında çeşitli koşullara bağlı olarak yaşanacak olumsuz gelişmeler her iki tarafı da olumsuz etkilemiyor. Çünkü bu model üreticiye fiyat ve satış garantisinin bulunduğu hazır bir pazar sunuyor’ diye konuştu.