Oturum öncesi Almanya’da 1915 olayları tartışılmaya devam ediyor. Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier 1915 olaylarının “soykırım” olarak tanımlanmasının istenmesini anlayışla karşıladığını söyledi.
Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier 24 Nisan’da Federal Meclis’te 1915 olaylarıyla ilgili yapılacak oturum öncesinde Alman gazetesi Süddeutsche Zeitung’a konuştu.
Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Alman meclisi Bundestag’ın 1915 olaylarını “soykırım” olarak tanımlamayacağını ancak 100 yıl önce yaşananların “soykırım” olarak tanımlanmasının istenmesini anlayışla karşıladığını dile getirdi.
Steinmeier, “1915 olaylarını soykırım kavramı altında değerlendirmek isteyenlerin gerekçe ve duygularını anlayışla karşılıyorum” dedi.
Alman hükümeti Türkiye ile ilişkilerin zarar görmemesi için 1915 olaylarının “soykırım” olarak tanımlanmasına karşı çıkıyor. Hükümet, Federal Meclis’te bu yönde bir karar almasını da engellemeye çalışıyor.
STEINMEIER’DEN GERİ ADIM
Ancak Steinmeier’in son açıklamasıyla Federal Meclis’te 1915 olaylarını soykırım olarak ilan etmek üzere bir bildiri çıkarmak isteyenlerin elini güçlendirdiği yorumu yapılıyor.
Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier, “Ermeni halkının yaşadığı dehşet ve katliam için 100 yıl sonra uygun bir dil bulunması çabaları sürüyor” sözleriyle de koalisyon içerisinde yaşanan tartışmalara dikkat çekmişti.
Hükümet ortakları Hristiyan Birlik Partileri CDU/CSU ve Sosyal Demokrat Parti SPD içinden bazı milletvekilleri de, 24 Nisan Cuma günü Federal Meclis’te yayımlanacak bildiride ‘soykırım’ sözünün yer alması için bastırıyor.
“SOYKIRIM” İFADESİ METİNDE YER ALACAK
CDU/CSU Dış Poltika yetkilisi Franz Josef Jung, “soykırım” ifadesinin metne dahil olacağını ileri sürdü. Jung, “Biz, Türkiye’de 100 yıl önce yaşanan soykırımı, adıyla da ortaya koyacak bir ifade bulacağız” şeklinde konuştu.
Metnin Federal Hükümet ile görüşüleceğine dikkati çeken Jung, Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck’un Perşembe akşamı Berlin Katedrali’nde yapılacak etkinlikte ‘soykırım’ sözünü kullanacağına inandığını söyledi.
“BELGELER DIŞİŞLERİ ARŞİVİNDE MEVCUT”
CDU/CSU adına Ermeni raporunu hazırlayan Christoph Bergner (CDU) da, yarın parti grubunda ‘soykırım’ sözünün metne girmesi için çalışacağını vurguladı.
Dışişleri Bakanı Steinmeier’in dengeli bir metin olmasına çabalamasını anladığını belirten Bergner, “Olayın soykırım olduğunu gösteren belgeler, Dışişleri arşivinde mevcut” diye konuştu.
ÖZDEMİR’DEN MERKEL’İN PARTİSİNE ÇAĞRI
Yeşiller Eşbaşkanı Cem Özdemir de, Hristiyan Birlik Partileri CDU/CSU’nun kimin tarafında duracaklarına karar vermeleri gerektiğini belirterek, “Ben, Konrad Adenauer ve Helmut Kohl’ün partisinin, soykırımı inkar edenlerin tarafında olacağını sanmıyorum” ifadelerini kullandı.