Olay Gazetesi Bursa

Somali’den yatırımcıya davet var

Mogadişu Limanı'na 5 kilometre mesafede serbest ticaret bölgesi oluşturduklarını belirten Somali Cumhurbaşkanı Şeyh Mahmud, Bursa iş dünyasını burada yatırıma davet etti ve ekledi: Sizlerin uluslararası tecrübelerinizden de faydalanmak istiyoruz.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud’u Bursa iş dünyası ile buluşturdu. Toplantıda yeniden inşaa sürecinde olan Somali’deki yatırım ve işbirliği fırsatları konuşuldu. 

Oda Hizmet Binası’nda önceki akşam gerçekleştirilen toplantıda konuşan BTSO Başkanı İbrahim Burkay, Somali’nin geçirdiği zor yılların ardından artık mevcut sorunlarına karşı daha güçlü bir duruş sergileyen ve bununla birlikte ekonomisini büyütmek için geleceğini planlayan bir yapıya kavuştuğunu söyledi. Türkiye’nin de bu süreçte Somali halkının yanında yer alarak ülkenin geleceği adına çok önemli katkılarda bulunduğuna dikkat çeken Başkan Burkay, “Somali’nin kalkınma planı çerçevesinde Bursa iş dünyası olarak sahip olduğumuz tecrübeyi sizlerle paylaşmaya hazırız” dedi.

ÇOK ÖNEMLİ FIRSAT

Burkay, Türkiye’nin üretim ve ihracat merkezi Bursa’dan Somali’ye yapılan ihracatın 2015 yılında 1,5 milyon dolar seviyesinde olduğunu ifade etti. Dünyadaki yoğun rekabet ortamı ile birlikte Avrupa pazarındaki daralmanın ve yakın çevredeki siyasi ve ekonomik krizlerin yeni ve alternatif pazarların önemini artırdığını belirten Burkay, “Dünyada düşük büyüme oranlarının konuşulduğu bir dönemde, ortalama yüzde 4 gibi bir büyüme rakamına ulaşması beklenen Sahraaltı Afrika pazarını ticari ilişkilerimizin geliştirilmesi açısından çok önemli bir fırsat olarak görüyoruz. Somalili iş adamlarıyla üyelerimizi bir araya getirmeye ve yeni iş fırsatlarını değerlendirmeye hazırız. Karşılıklı ticaret ve yatırım heyetleri oluşturarak dostluğumuzu ekonomik işbirliği ile taçlandırmak arzusundayız” ifadelerini kullandı.  

TECRÜBENİZDEN YARARLANMAK İSTİYORUZ

Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud da ülkesinin yeniden yapılanma sürecinde Türkiye’nin çok önemli bir paya sahip olduğunu vurguladı. Somali’ye uluslararası kuruluşlar tarafından son 20 yılda milyarlarca dolar harcandığını ancak ülkede bunların izini görmenin mümkün olmadığını dile getiren Şeyh Mahmud, “Türkiye’den son 5 yılda yaklaşık 370 milyon dolar destek aldık. Özel sektör yatırımları da 150 milyon dolara ulaştı. Somali’deki, yollar, sokak ışıklandırmaları, sosyal tesisler ve modern hastanelerde Türkiye’nin izlerini görmek mümkün” dedi. Somali’nin tarım, denizcilik, hayvancılık ve doğal kaynaklar açısından çok zengin bir ülke olduğunu ancak teknik yetersizlik ve finansal birikimin eksikliği nedeniyle yatırımda zorlandıklarını anlatan Şeyh Mahmud, “Türkiye bizim seçilmiş ortağımız. Mogadişu Limanı’na 5 kilometre mesafede yeni yatırımlar için serbest ticaret bölgesi oluşturduk. Bursa iş dünyasını burada yeni yatırımlara davet ediyoruz. Sizlerin uluslararası tecrübelerinizden de faydalanmak istiyoruz” diye konuştu.  

GÜVENLİK SORUNUNU BÜYÜK ÖLÇÜDE ÇÖZDÜK

Çin, Hindistan ve Japonya gibi ülkelerin Afrika’ya özel ilgi gösterdiğinin altını çizen Somali Cumhurbaşkanı Şeyh Mahmud, bu ülkelerin Afrika ülkelerine hibe, kredi, altyapı yatırımları ve sektörel yatırımlar gerçekleştirdiğini kaydetti. Tüm bu yatırımların Afrika pazarının potansiyelini gösterdiğine işaret eden Şeyh Mahmud, şöyle devam etti: “Türkiye, Etiyopya ve Somali’ye yatırım yapıyor. Ancak daha fazlasına ihtiyaç var. Ülkede güvenlik sorununu büyük ölçüde çözdük. Bankacılık altyapısını güçlendirme noktasında da önemli mesafeler kaydettik. Önceki yıllarda Somali’de yatırım yapan firmalar büyük ilerlemeler kaydetti. Sizleri de ülkemizde görmeyi arzu ediyoruz.”

AFRİKA’NIN KAYSERİLİLERİ

2011-2014 yılları arasında Türkiye’nin Somali Büyükelçisi olarak görev yapan Bursa Milletvekili Cemalettin Kani Torun, Afrika kıtasının 1 milyarı aşkın nüfusu ve 600 milyar dolarlık ithalatıyla taşıdığı potansiyele dikkat çekti. Torun, “Bizim ülke olarak bundan aldığımız pay, 15 milyar dolar. Yani Afrika’nın ithalatında yüzde 2,5 payımız var. Oysa Türkiye-Afrika siyaseti bunun çok üzerinde. Bugün Afrika’nın her tarafında faaliyet gösteren 5 ülkeden biriyiz. İki ülke arasındaki tarihi bağları ve siyasi birikimimizi ekonomiye dönüştürmek durumundayız” diye konuştu. Coğrafi konumu bakımından dünyanın en önemli 5 stratejik ülkesinden birisi olan Somali’den Afrika’nın birçok yerine mal satılabileceğini anlatan Torun, “Somali halkı dünyanın her yerinden mal alıp satma kabiliyetine sahip. Yani tabiri yerindeyse, Afrika’nın Kayserili’leridir” dedi.

KOZA HAN’DA ÇAY İÇTİ

Bir dizi ziyaret için Bursa’ya gelen Cumhurbaşkanı Mahmud, dün cuma namazını Ulucami’de kıldı. Namazın ardından tarihi Bursa Kapalı Çarşı’yı gezen Mahmud, esnafla sohbet etti. Daha sonra Koza Han’a geçen Mahmud, buradaki ipek dükkanlarını da gezdi. Koza Han’ın avlusunda çay içen Mahmud, vatandaşlarla fotoğraf çektirdi. Cumhurbaşkanı Mahmud’a, Vali Münir Karaloğlu, AK Parti Bursa Milletvekili Cemalettin Kani Torun ve Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar eşlik etti.