Bayraktar, yaptığı açıklamada, Türkiye’nin kuru soğanda kendine yeterli olduğunu ve dünya üretiminde 6’ncı sırada yer aldığını ifade etti. 2014 yılında iç tüketimin karşılanarak, üretimin yaklaşık yüzde 10’una denk gelen 172 bin 148 ton kuru soğan ihracatı gerçekleştirildiğini kaydeden Bayraktar, ayrıca 52 bin tonluk taze soğan dış satımı da yapıldığını vurguladı.
YAĞIŞ VE SICAK ETKİSİ
Soğanda Türkiye’deki üretimin, 1,74 milyon tonla 2,2 milyon ton arasında seyrettiğine dikkati çeken Bayraktar, ”2011 yılında 2 milyon 141 bin ton olan üretim, 2012 yılında 1 milyon 735 bin tona indikten sonra 2013 yılında 1 milyon 904 bin tona çıktı. 2014 yılında 1 milyon 790 bin tona inen üretimin bu yıl 1 milyon 935 bin tona ulaşacağı tahmin ediliyordu ama üretimde birinci sırada yer alan Ankara’da aşırı yağışların çürümelere, ikinci sıradaki Amasya’da yüksek sıcaklıkların kurumalara yol açması nedeniyle rekolte beklenenden düşük kalacak. Hasat tamamlanınca durum daha net ortaya çıkacak” ifadelerini kullandı.
2,4 KATINA ÇIKIYOR
Ürünün tarladan pazara yolculuğu sırasında yaşanan yüksek fiyat artışına dikkat çeken TZOB Başkanı Bayraktar, şu ifadeleri kullandı:
”Bu yıl, bin bir emekle üretim gerçekleştiren üreticinin elinden 54 kuruşa alınan kuru soğanın fiyatı, tüketiciye ulaşıncaya kadar 2,4 katına 1 lira 28 kuruşa çıkıyor. Soğan hasadının devam ettiği şu günlerde, planlı ve sürdürülebilir bir üretimin gerçekleşmesi üreticilerimizin en büyük beklentisidir. Üretimde meydana gelen dalgalanma ve pazarlama sorunları, üreticiden tüketiciye tüm tarafları derinden etkilemektedir. Pazarlama sorunlarının yaşandığı dönemde, düşük fiyat nedeniyle üretici mağdur olurken, arzın daraldığı dönemde, yüksek fiyat nedeniyle tüketiciler mağdur olmaktadır.”