Sofraların vazgeçilmezleri mutfağımıza bakın nasıl giriyor

Bursa’nın tarım ambarı Yenişehir ilçesinde kış sebzeleri dondurucu soğukta kadınlar tarafından toplanıyor.

Sofraların vazgeçilmezleri mutfağımıza bakın nasıl giriyor

Sofraların vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan kış sebzeleri zor şartlar altında toplanarak mutfaklara giriyor.

 

Kış sebzelerinden lahana ve ıspanak yetiştiren Yenişehirli çiftçiler, dondurucu soğukta mahsul topluyor.

 

Yenişehir’e bağlı Yolören köyünden Fadime Kaygısız, sabah 6’da buzla kaplı tarlada ıspanak topladıklarını belirterek, “Bazen soğuktan ellerimizi bile hissetmiyoruz. Ama yapacak bir şey yok. Soğuk ve çamurla mücadele ederek ıspanağı topluyoruz. Ancak fiyatlar yeterli değil. Bir kadının günlük yevmiyesi 40 TL. Yaklaşık 8-9 saat soğukta ve çamurda çalışmanın zorluğunu kimse bilemez” dedi.

Ayşe Ayla da, “Tarım kesiminde kadın olmak çok zor. Ekmek parası için yazın güneş altında, kışın kar ve buz içinde çalışmak zorundayız. Buna rağmen kazancımız çok düşük ve hiçbir sosyal güvencemiz yok” diye dert yandı.

Lahana üretimi yapan çiftçi Tarık Çavdar, zor şartlarda ailece çalıştıklarını, ancak aracıların kendilerinden daha çok kazandığını belirtti.

Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, kışlık sebzelerden karnabahar, pırasa, brokoli, lahana ekildiğini belirterek, “Önceki yıllarda ekim daha fazlaydı. Bu sene ekim az. Kışlık mahsulün işçiliği zor. Kazanılan para üreticiyi tatmin etmiyor. Ispanak tarlada 1,5 lira, pazarda ise 4 lira. Lahana tarlada 70 kuruş, pazarda 3 lira” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X