Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Cavlı, bu sezon Türkiye’nin zeytin ve zeytinyağı üretiminin yüzde 65’inin Doğu Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde gerçekleştirileceğini belirterek, söz konusu yerlerdeki üretimin geçen sezonun iki katından fazla olmasını beklediklerini söyledi.
Cavlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, zeytinyağında rekoltenin batı bölgelerinden güneydeki illere kaydığını belirtti.
Bu sezon (2015-2016) zeytin ve zeytinyağı üretiminde Ege ve Marmara’da büyük oranda rekolte düşüşü yaşanacağını dile getiren Cavlı, bu azalmanın Doğu Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi ile dengeleneceğini aktardı.
Ülke genelinde zeytin ve zeytinyağında bir miktar düşüş beklediklerini vurgulayan Cavlı, şöyle konuştu:
“Geçtiğimiz yıllarda Türkiye zeytin ve zeytinyağı üretiminin yüzde 70-75’ini Ege ve Marmara bölgeleri karşılarken, bu sene oran yüzde 35’te kalacak. Bu sezon Türkiye’nin zeytin ve zeytinyağı üretiminin yüzde 65’ini Doğu Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi karşılayacak. Balıkesir’in Edremit Körfezi, Çanakkale, Bursa, Manisa, Akhisar, İzmir, Milas ve Aydın bölgesi geçen senenin altında ama Güneydoğu Anadolu ve Doğu Akdeniz’de son 12 yılın en büyük rekoltesi yapılan keşiflerden gözlenmiştir. Geçen sezon Ege ve Marmara bölgesinde 65-70 bin ton arası olan zeytinyağı üretimi, bu sezon 35 bin tona gerilerken, Doğu Akdeniz ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde geçen dönem 30-35 bin ton olan zeytinyağında iki katından fazla bir rekolte bekliyoruz.”
Cavlı, halkalı leke hastalığı nedeniyle Ege ve Marmara’da meyve oluşumunun azaldığını, bunun da rekolteyi düşürdüğünü belirterek, güney illerinde ise bu sezon ürün veren yeni ağaçların veriminin yüksek olduğunu kaydetti.
Ayvalıklı zeytin ve zeytinyağı üreticisi Ahmet Sucu ise geçen yıl Türkiye’nin zeytinyağı rekoltesinin 190 bin ton civarında olduğuna dikkati çekerek, “Bu sene zeytinyağında rekolte yaklaşık 145 bin ton olarak açıklanıyor. Bu, bize yeterli olacak bir rekolte değil. Bu üretim, fiyatlara yansıyacaktır” dedi.