Olay Gazetesi Bursa

‘Siyasi istikrarda şüphe ekonomide darboğaza yol açabilir’

Başbakan Yardımcısı Babacan, siyasi istikrardaki en ufak bir şüphenin, ekonomide darboğaza neden olabileceğini söyledi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, TGRT Haber’de katıldığı programda gündeme ilişkin soruları yanıtladı. 

Ekonomik kriz beklentilerine ilişkin bir soru üzerine Babacan, Türkiye ekonomisinin dışa açık bir ekonomi olduğunu belirtti. Babacan, dışarıda yaşanan gelişmelerin Türkiye ekonomisine yapacağı hasarın minimumda tutulmasının önemine işaret etti.

İstikrar olmayınca ekonominin çarklarının dönmeyeceğini dile getiren Babacan, “Siyasi istikrardaki en ufak bir şüphe ekonomide bizi darboğaza sokabilir” dedi. 

Babacan, Türkiye için seçimlerde güven ortamını güçlendiren bir tablo gerektiğini ifade ederek, “İnsanın serveti, geliri varken, onun kıymeti bilinmiyor ama bunları kaybedince ‘vah, tüh’ diyor ama iş işten geçiyor. İstikrar da böyle. Biz Türkiye olarak içerisinde bulunduğumuz istikrar ortamının kıymetini bilmeliyiz. Allah korusun, bu bir sarsıldığı zaman bunun güçlendirilmesi yıllar alır. Biz ‘aman’ diyoruz. Aman istikrarın, güvenin kıymetini bilelim. Önümüzdeki 7 Haziran seçimlerinde inşallah Türkiye’deki istikrarı ve güveni güçlendiren bir tabloyu göreceğiz” diye konuştu.

“Yüzde 4 hedefi iddialı ama gerçekçi”

“Türkiye ekonomisi bu yıl hedeflenen büyüme rakamlarına ulaşılabilecek mi?” sorusuna Babacan, “Şu an itibariyle baktığımızda yüzde 4 hedefi iddialı, biraz zor ama hala gerçekçi bir hedef. İlk çeyrek beklediğimizden bir miktar daha zayıf gelecek ama daha sonraki çeyreklerde biz bunu hızlı bir şekilde telafi edileceğine inanıyoruz. Seçimden sonraki yumuşama atmosferi, geleceğe doğru güvenle bakışın özellikle yılın ikinci yarısında büyüme konusunda çok daha farklı bir tabloyu göstereceğine inanıyoruz. Dolayısıyla yüzde 4 hedefimizde biz oynamış değiliz. Piyasa beklentilerinde belki bunun çeyrek, yarım puan altında rakam görülebilir ancak bu bizim yüzde 4’lük tahminimizi bozacak bir tablo bir değil” cevabını verdi.

Kur hareketlerinin ekonomi üzerindeki etkisinin eskisi kadar fazla olmadığını vurgulayan Babacan, “Yine de ölçülü gitmemiz gerekiyor. Özellikle reel sektörün ve bankaların dış borcunun milli gelire oran olarak önümüzdeki dönemde çok da artmaması gerekiyor” ifadelerini kullandı.