Olay Gazetesi Bursa

Siyah incirde ‘fiyat’ rekoru

İngiliz Kraliyet ailesinin mutfağına kadar giren, uzun raf ömrü, iri dış görüntüsü ve tadıyla 'dünyanın en kaliteli inciri' kabul edilen Bursa Siyahı'nın geçen yıl 2,60 lira olan fiyatı, bu yıl 4,60 lira.

AYŞEGÜL GÜRAL AKTÜRK

Uludağ Yaş Sebze Meyve İhracatçıları Birliği (UYSMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Arif Güney, bu yıl rekoltenin düşük olduğu siyah incirde ihracatçılarının rekor fiyatla alım ve satım yaptığını söyledi.

Arif Güney, Bursa siyah incirinde ihracat sezonunun genel olarak 15-20 Ağustos tarihlerinde başladığını ve ekim ayı sonuna kadar devam ettiğini kaydetti. Bu yıl rekoltenin kış donları nedeniyle 2014’e oranla yüzde 35 düşük olduğunu ifade eden Güney, “Rekolte düşse de kalite açısından herhangi bir majör problem olmadı. İhracata gönderilen ürünlerin, kalite olarak müşteri beklentilerini karşıladığı iyi bir sezon yaşanıyor. Rekolte düşüklüğü nedeniyle toplam hasat edilen ürün miktarında azalış olmasına rağmen, ihraç edilen ürün tonajlarında çok fazla bir eksiklik beklemiyoruz. Geçen yıla yakın bir rakam olacaktır. Ancak bundan daha önemlisi, ihracatçılarımızın rekor bir fiyatla alım ve satım yapmasıdır” dedi.

KAYBI TELAFİ EDİYOR

Üretici beklentilerinin çok üzerinde alım fiyatları gerçekleştiğini vurgulayan Güney, üreticilerin rekolte kaybının da bu vesileyle daha çok telafi edildiğini kaydetti. Güney, “Geçen sene üreticiden alım fiyat ortalaması 2,60 TL/kg civarında gerçekleşirken, bu yıl 4,60 TL/kg dolaylarında… Fiyatlarının, sezon sonuna doğru daha da yükselmesi beklenmektedir” diye konuştu.

HEDEF 20 BİN TONUN ÜZERİ

Arif Güney, Bursa siyah inciri ihracatının Avrupa Birliği (AB) ülkeleri başta olmak üzere en çok Almanya, Belçika, Hollanda, Fransa ve İngiltere’ye gerçekleştiğine dikkat çekti. Güney, şöyle devam etti: “Her yıl Bursa siyah inciri ürünümüzü tanımaya başlayan birçok ülkeden yeni talepler gelmekte ve her yıl yeni pazarların gelişimine yönelik çalışmalar sürdürülmektedir. Önümüzdeki yıllarda yeni gelişen pazarlarla birlikte mevcut ana pazarlarımız olan ülkelerdeki tüketimin de artmasıyla ‘Bursa Siyahı’ ihracatımızın 20 bin tonların üzerine çıkmasını bekliyoruz.”

İNCİRDE İLAÇ KULLANILMIYOR

Osmangazi Ziraat Odası Başkanı Hakan Ekim, siyah incir toplama sürecinin devam ettiğini ve hasadın yüzde 75’nin tamamlandığını söyledi. Ağustos ayında toplanmaya başlanan Bursa siyah incirinin ihracat fiyatının 3,5 lira olduğunu ifade eden Ekim, “Bu yıl Bursa’daki her üründe olduğu gibi incirde de yüzde 40 civarında rekolte kaybı var. Çiftçi için yetersiz. Beklentileri karşılamayacak” dedi. Kontrollü tarım yaptırdıklarının altını çizen Ekim, üreticinin artık bilinçli olduğunu kaydetti.

EN BÜYÜK SEKTÖR BİZİZ

İncirde ihracat fiyatının 1 Euro civarında olmasını beklediklerini ve bunu aşağı yukarı tutturduklarını dile getiren Ekim, “Fiyat normal. Bizim rekolte kaybımız var” ifadelerini kullandı. Hakan Ekim, sürdürülebilir tarım için çiftçinin desteklenmesi gerektiğine dikkat çekerek, çiftçinin yedeği olmadığına vurgu yaptı. Ekim, “En büyük sektör biziz. 78 milyonu biz besliyoruz. 35 milyon turisti biz doyuruyoruz. Çiftçinin arkasında durulmalı” dedi.