Vali Münir Karaloğlu, siyah incirde ethephon kullanılmaması, kesim ve ihraç tarihlerine uyulması hakkındaki genelgeyle ilgili bilgi verdi. Bursa siyah incirinin kendine has rengi, tadı ve nefaseti ile tescilli olduğunu belirten Karaloğlu, ”Siyah incir, Bursa’ya mahsus bir meyve olup bu alanda bir marka durumundadır. Türkiye siyah incir üretiminin yüzde 90‘ını karşılayan Bursa siyah inciri yılda 20 bin ton civarında üretilmektedir. Bunun yüzde 80’i yaş olarak ihraç edilmekte ve yılda ülkemize 25-28 milyon dolar döviz girdisi sağlamaktadır. Türkiye ve Bursa için böylesine önemli ve değerli olan siyah inciri bazı alanlarda zeytin ve bağ üretim alanları ile karışık tesis edilmiştir. Zeytin ve bağ etmenlerine karşı mücadele esnasında zirai ilaç bulaşma riski vardır” dedi.
PİYASADAN TOPLATILACAK
Karaloğlu, il ve ilçe müdürlükleri tarafından kurulan denetim ekiplerince kesim ve ihraç izninin verileceği tarihe kadar denetimlerin aralıksız devam edeceğinin altını çizdi. Karaloğlu, ”Yasaklara uymayanlar hakkında 10 bin lira cezai işlem yapılacak. Ürünlerin insan sağlığı için risk oluşturması durumunda, masrafların sorumlusuna ait inciler piyasadan toplatılacak ve mülkiyetin kamuya geçirilecek. Aykırılık sadece etiket bilgilerinden kaynaklanıyorsa 5 bin lira idari para cezası uygulanacak” diye konuştu.
BURSA LİDER KONUMDA
Karaloğlu, Bursa siyah incirinin taze olarak gönderildiği ülkelerin pazarlarında bütün özelliklerini koruyarak tüketilmesi ve buna göre yurt dışında talep oluşturmasının son derece önemli olduğunu kaydetti. Karaloğlu, ”Bursa’nın hem lider, hem tekel olduğu bu değerli ürünümüzü daha da geliştirmek, üreticilerimizin emeğini ve alın terini korumak, yanlış uygulamalara karşı üreticileri ve sorumluları uyarmak, haksız rekabeti önlemek için buna zaruret görülmüştür” dedi.
İNCİRDE RUHSATI YOK
Karaloğlu, geçtiğimiz yıllarda bazı üreticilerin incirde erken olgunlaşmayı sağlayan ethephon kullanımından dolayı siyah incirin imajının zarar gördüğünü ifade etti. Vali Karaloğlu, ”Ethephon aktif maddeli bitki gelişim düzenleyici sadece domates ve pamukta ruhsatlandırılmıştır. Bu ilacın incirde ruhsatı yoktur. İncirde bu ilaç yapay olgunluk sağlıyor gibi görünse de gerçekte ürünün kalitesini bozuyor. Ayrıca incirin raf ömrü azalıyor. Aşırı ürün arzı sebebiyle fiyatların düşmesine yol açıyor. Birkaç sorumsuz kişinin ülkemiz ekonomisine ve sektöre zarar vermeye hakkı yoktur” diye konuştu.