Olay Gazetesi Bursa

Şirketlerin döviz borcuna sıkı takip

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Merkez Bankası'nın şirketlerin döviz borcu için oluşturulan ve altyapı çalışması tamamlanan yeni takip modeliyle veri toplamaya başladığını ifade etti.

Şimşek, 2008 küresel ekonomik krizinin ardından bireylerin döviz cinsinden borçlanmasını yasakladıklarını hatırlatarak, bununla hane halkını, tüketiciyi kur riskine karşı korumaya aldıklarını söyledi. Reel sektör kur riskinin yönetilmesinin de çok ciddi bir konu olduğuna işaret eden Şimşek, küresel ekonomideki belirsizliklerin devam ettiği bir ortamda Türkiye’nin döviz kuru oynaklığına karşı ilave tedbirler almasının önemli olduğunu vurguladı. Tedbirlerin alınması ve gerekli düzenlemelerin yapılması için şirketlerin ne kadar döviz borcu olduğunun doğru tespitinin önemine dikkat çeken Şimşek, reel sektörün kur riskine yönelik sağlıklı bir gözetim imkanının oluşturulması için Merkez Bankası tarafından ‘sistemik risk veri takip modeli’ oluşturulduğunu kaydetti.

VERİLER 1 AY İÇİNDE TOPLANACAK

Altyapı çalışmalarının tamamlanmasıyla pilot uygulamaların hayata geçtiğini anlatan Şimşek, reel sektörün döviz pozisyonunun daha kapsamlı ve makul bir frekans aralığında izlenebilmesi amacıyla oluşturulan model çerçevesinde firma verilerinin yeni ve geliştirilmiş bir formatta Merkez Bankası tarafından toplanmaya başladığını belirtti. Mehmet Şimşek, toplam yabancı para borcun yaklaşık yüzde 23’ünü oluşturan 110 civarında firma için verilerin bir ay içerisinde toplanmasının planlandığını dile getirerek, elde edilen verilerin analizi sonrasında 2 bin firmanın çalışma kapsamına alınarak, toplam yabancı para borcun yaklaşık yüzde 83’üne ilişkin detaylı veri setinin düzenli takip edileceğinin altını çizdi. Şimşek, ‘Elde edilen verileri analiz ederek basiretli borçlanma ve risk yönetimine katkıda bulunmak amacıyla teşvik ve makro ihtiyati düzenleme çerçevesini kısa sürede yeniden ele alacağız” dedi.