Çetinkaya bankanın 85. Hesap Dönemi Olağan Genel Kurul’unun açılışında yaptığı konuşmada, para politikasının fiyat istikrarını sağlama yönünde etkin şekilde kullanıldığını vurguladı. Önümüzdeki dönemde yapısal alanlarda atılacak adımların fiyat istikrarına kalıcı biçimde ulaşılmasına katkı sağlayacağı ifade eden Çetinkaya, Türkiye ekonomisinin son yıllarda güçlü bir performans sergilediğine de dikkat çekti. Çetinkaya, yakın dönemdeki makroekonomik gelişmelerin Türkiye ekonomisinin dayanıklılığını teyit ettiğini ifade ederek, maliye politikası ve makro ihtiyati politikaların destekleyici duruşunun katkısıyla iktisadi faaliyetin toparlanma eğilimine girdiğini anlattı. Çetirkaya, ”Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruşumuzu koruyacağız” dedi.
ILIMLI SEYİR BEKLENTİSİ
-Göstergeler, ilk çeyrekte iktisadi faaliyette ılımlı bir seyir olabileceğine işaret ediyor.
-İkinci çeyrekten itibaren iktisadi faaliyette kademeli bir toparlanma öngörüyoruz.
-2017 yılında net ihracatın büyümenin en önemli sürükleyicilerinden biri olmasını bekliyoruz.
-Cari işlemler açığının GSYH’ye oranının yüzde 4’ün altında gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz.
-Enflasyonda yüksek seviyeler, beklentiler ve fiyatlama davranışlarında bozulma riskine işaret ediyor.
-Getiri eğrisinin eğiminin negatif olması ve döviz kuru oynaklığının azalması tedbirlerin yansımasıdır.
-Mevcut politikalarımızı enflasyon üzerindeki riskleri dengelemeye yönelik sıkı bir duruş olarak tanımlamaktayız.
BANKA MECLİSİNE ÜÇ YENİ İSİM
TCMB Genel Kurulu’nda banka meclisi üyeliklerine üç yeni isim seçildi. 30 Nisan’da boşalacak üyelerin yerine geçecek isimler Ömer Duman ve Vehbi Çıtak oldu. Hazine’nin adayı Fatih Güldamlasıoğlu ise geçtiğimiz günlerde istifa eden Para Politikası Kurulu (PPK) üyesi Ahmet Faruk Aysan’ın yerine seçildi.
Para Politikası Kurulu’nda hangi üyenin gönderileceği ilk banka meclisinde belirlenecek. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, yılda en az 8 kez toplanıyor ve faiz kararları bu toplantılarda alınıyor.