Olay Gazetesi Bursa

Şikayetler tavan yaptı! Okullarda bağış krizi

Okullara öğrencisini kayıt ettirmek isteyen velilere zorunlu bağış adı altında dayatılan yüksek miktardaki ücretler pes dedirtiyor. İddiaya göre bu yıl velilerden istenen ücretler 6 bin liraya kadar çıkıyor.

DERYA DEMİR

Ders zilinin çalmasına sayılı günler kala öğrenciler ve velilerin kayıt telaşı da sürüyor. Ancak öğrencilerini kayıt alanında dahi olsa bir okula yerleştirmek isteyen velilerin karşısında zorunlu bağış engeli var. Okul aile birlikleri tarafından istenen bu zorunlu bağış miktarı 6 bin liraya kadar çıkıyor. Yüksek bağış ücretleri ile karşı karşıya kalan veliler, “Parası olmayanın okuma hakkı yok mu” diyerek duruma tepki gösteriyor. 

“6 BİN LİRA BAĞIŞ İSTENDİ”

Sadece kayıt parası değil, öğlenci ya da sabahçı olmak isteyene de, öğretmen tercihinde bulunmak isteyene de okullardan özel okul parasıyla yarışacak ücretler isteniyor. Durumun yasal olmadığını anlatan Eğitim İş Şube Başkanı Özkan Rona, “Kayıt alanı içinde olan bir öğrencinin kaydı zaten otomatik olarak yapılmış oluyor.

Velinin yeniden giderek kayıt yaptırmasına gerek yok. Ancak bunu bilmeyen veli okula gittiğinde okul idareleri bunu fırsata çevirerek fahiş fiyatlarda kayıt parası istiyor.

6 bin liraya kadar çıkan kayıt parası istendiğini duyduk. Okullar, Milli Eğitim’den temin edemedikleri ücretleri velilerden alıyor. Okul idarecileri devlet memuru olduğu için usulsüzlük olmasın diye bu ücretleri okul aile birlikleri tarafından temin ediyor. Yani kaydın yolu okul aile birliklerinden geçiyor” diye konuştu.

“BAĞIŞLARLA MAKAM ODASI DONATILDI”

Adres bölgesinde olmadığı halde farklı bir okula öğrencisini göndermek isteyen velilerin daha yüksek ücretlerle sınandığını anlatan Rona, “Veli daha iyi bir okulda okumasını istediği öğrencisi için yüksek meblağları cebinden çıkarmak zorunda kalıyor.

Ancak bu ücretler bazen yönetim tarafından gerçekten okul ihityacını karşılamak için kullanırken bazen de kişisel rahat için kullanıyor. Bunun bir örneğini yeni yaşadık. Nilüfer’de bir okulda bağış yapılan paralarla okul idarecilerinin odaları donatıldı” diye konuştu. 

Eğitimde eşitlik olmadığını da savunan Rona, “Eğer ekonomik düzeyi yüksek bölgede yaşıyorsanız çocuğunuz yapılan bağışlar ile iyi bir ortamda eğitim görüyor. Ancak dar gelirli ailelerin yaşadığı bölgede öğrenciler tadilatı yapılmayan okullarda eğitim görmeye mahkum bırakılıyor” ifadelerini kullandı.