Ancak her turşunun beyin üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğunu söyleyemiyoruz. Virginia’daki William&Mary Üniversitesi’nde yapılan araştırmada, dereotlu turşu gibi doğal olarak fermente edilmiş (mayalanmış) yiyeceklerin yüksek miktarda serotonin (mutluluk hormonu) üretilmesine fayda sağladığı ortaya çıkarılmıştır.
Sürekli olarak endişe ve depresyon halinde olan insanlar için turşu, vücutlarındaki serotonini (mutluluk hormonunu) arttıracağından tam aranan yiyecektir.
TURŞU VE MUTLULUK
Ağzımıza bir turşu aldığımızda, beynimizin yanı sıra bağırsaklarımıza da birçok etkide bulunur. Dereotlu turşu gibi fermente edilmiş yiyecekler probiyotik adı verilen yararlı bakterileri taşırlar. Endişe ve probiyotikler üzerine birçok araştırma yapılmıştır. Bu araştırmaların birinde, fareler kullanılarak endişeli ve stresli bir periyotta probiyotiklerin nasıl etkileri olduğu saptanmaya çalışılmıştır. Turşuda bulunan bu probiyotiklerin, ruh halimizi değiştirme ve bağışıklık sistemimiz üzerinde önemli etkileri olduğu çeşitli araştırmalarla ortaya çıkarılmıştır. Ayrıca turşuların insanların stresini azalttığı Maryland Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada kanıtlanmıştır.
DAHA FAZLA FERMENTE EDİLMİŞ (MAYALANMIŞ) YİYECEKLER TÜKETİN!
Dereotlu turşunun haricinde, yararlı bakteri taşıyan başka yiyecekler de vardır. Yoğurt, lahana turşusu, bitter çikolata bu yiyeceklerden bazılarıdır. Bu tip yiyecekler yoğun miktarda sodyum taşıdığından çok fazla tüketilmesi durumunda bazı midesel problemleri ortaya çıkarabilir bu yüzden kararında tüketmek sizler için en iyisi olacaktır.