Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, geçen ayın sonlarında Samsun, Amasya ve Nevşehir’de gerçekleşen dolu yağışının tarla ürünlerine ve meyve ağaçlarına zarar verdiğini kaydetti.
Aşırı yağışın, meyve tutan ağaçlarda meyve dökümüne neden olduğuna dikkati çeken Bayraktar, “Mayıs ayı toplamında yağışlarda azalma görülse de son haftada ve Haziran ayı ilk haftada gerçekleşen yağışların şiddetinin fazla olması tarım alanlarına ve ürünlere zarar verdi. Geçen yıl aynı tarihlerde gerçekleşen dolu ve aşırı yağışlar, bu yıl da tarımsal üretimi olumsuz etkilemeye devam etti” değerlendirmesinde buldu.
Bayraktar, zararların tespit edilmesi amacıyla illerde hasar tespit komisyonlarının çalışmalarına başladığını belirterek, ürünlerini tarım sigortası yaptıran üreticilerin hasar ihbarlarını yaptıklarını, eksperlerin çalışmalarının devam ettiğini vurguladı.
Yaşanan afetler nedeniyle ödenemeyen kredi borçlarının ertelenmesine yönelik kararın bu yıl da yayımlandığını anımsatan Bayraktar, “Borç ertelemeleri 1 yıl ve faizli olması, ayrıca sadece Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden alınan düşük faizli kredileri kapsaması nedeniyle beklenen faydayı sağlamamaktadır. Üreticilerin arka arkaya yaşanan afetten dolayı gelir kayıpları fazla olmaktadır. Geçen yılın zararını kapatamayan üretici, kayısı, üzüm, erik, ceviz gibi bazı ürünlerde bu yıl da beklediği rekolteyi alamayacaktır. Bu nedenle üreticilere maddi destek yapılmalı, arka arkaya yaşanan afetin etkileri azaltılmalıdır” ifadelerini kullandı.