Yakma ve baca sistemlerindeki olumsuzluklar nedeniyle, yurdun çeşitli illerinde yaşanan karbonmonoksit zehirlenmelerinin kış mevsimi sona ererken de tüm hızıyla devam ettiğini belirten Mart, ölüm ve hastanelik olmaların mangal, soba, baca ya da şofbenden sızan karbonmonoksit gazından kaynaklandığını hatırlattı.
23 Mart 2015 tarihi itibarıyla 2015’in geçen 81 gününde Türkiye genelinde toplam 566 kişinin karbonmonoksit gazından zehirlenerek hastaneye kaldırıldığına dikkat çeken İbrahim Mart, bu kişilerden 90’ının hayatını kaybettiğini bildirdi. Mart, “Diğer bir deyişle hergün en az 2 konutta 7 kişi zehirleniyor, zehirlenenlerden en az 1’i hayatını kaybediyor” dedi.
KABUL EDİLEBİLİR DEĞİL
Bilgisizlik, ihmal ve denetimsizlik yüzünden yaşanan karbonmonoksit zehirlenmelerinin ülkemize ve kentimize yakışmadığını belirten Mart, bu durumun kabul edilebilir bir şey olmadığının altını çizdi.
Sadece bu ayın ilk 22 gününde 35 yerleşim biriminde 38 hanede, 88 kişinin zehirlendiğini bunların 27’sinin hayatını kaybettiğine dikkat çeken İbrahim Mart, “81 gün içinde yaşanan olaylarda Gaziantep ve Bursa 8’er ölümle birinci sırayı aldı. Bursa’da bu süre içinde 7 hanede 26 kişi zehirlendi, zehirlenenlerden 8’i hayatını kaybetti” diye konuştu.
Zehirlenmelerde durumu ağır olanların akıbetinin bilinmediğini ifade eden Mart, şöyle devam etti:
“Durumu ağır olan vakaların birçoğunun da hayatını kaybettiği bilinen bir gerçektir. Kaza adı altındaki bu cinayetlerin tümünün önlenebilir olduğunu bir kez daha belirtiyoruz. Yeter ki, kentlerimizi yönetenler sorumluluk bilinci ile konuya ciddiyetle eğilsinler. Olmadan, Ölmeden bu tür acı olayların yaşanmaması için ilgili tüm kurum, kuruluşlar ile kamuoyunu yukarıda aktardığımız bilgiler ışığında bir kez daha duyarlı olmaya ve önlem almaya davet ediyoruz.”