Bir ses kaydı alındığında, ya da bir video izlerken veya telefonda kendi sesimizi duyduğumuzda garipser, sesimizi normalde olduğundan daha farklı algılarız.
Çoğunlukla bu durumun kaydın kalitesi ile alakalı olduğu sanılır ancak iyi düşünülürse, video veya ses kayıtlarındaki diğer insanları her zaman ki gibi duyarken sadece kendi sesinizi farklı algıladığınızı fark edersiniz.
Peki ama bu garip durumun sebebi ne? Diğer insanlara aktardığımız sesimiz bizim bildiğimiz sesimiz olmayabilir mi?
Aslına bakılırsa bu sorunun cevabı hem evet hem de hayır. Şöyle ki, biz konuşma eylemini gerçekleştirip ses çıkardığımızda, bu ses, ses tellerinden yukarı ağzımıza doğru yol alırken doğrudan dışarı çıkmaz. Ses çıkarken, sinüs duvarları, burun kemiği, çene kemiği gibi ağız ve yüz çevresinde bulunan çoğu noktaya vurarak çıkar ve bizim kulağımıza iletilirken sinüs boşluğunda yankı benzeri bir etki yapar. Yani diğer insanların aksine biz kendimizi öncelikli olarak dışarı aktardığımız sesten değil, kendi içimizde yankılanan sesten biliriz.
Yani dolayısıyla biz aslında dışarı aktardığımız sesten çok kendi ağız ve sinüs boşluğumuzda yankılanarak kulağımıza aktarılan sese aşinayız. Bir nevi bizim kendi sesimizi algılama biçimimizle, diğer insanların bizim sesimizi algılama şekli aynı değil. Yani kısacası diğer insanlar bizi kendi duyduğumuzdan daha farklı duyuyor. Pek tabi doğal olarak sadece dışarıdan gelen sesleri kayıt eden ses kaydı aleti, kamera, telefon gibi aletlerde bizim sesimizi, bizim aşina olduğumuz şekilde değil, diğer insanların duyduğu şekilde kaydediyor.
İç sesinize odaklanarak onu daha iyi duymak isterseniz. Kulaklarınızı sıkıca kapatarak konuşmayı deneyin. Sesin adeta bir duvara çarparak yankılandığı hissine kapılacaksınız. İşte o yankı sesin sinüslerinize ve ağız çevresinde organlara çarparak çıkardığı ve sizin dışınızda hiç kimsenin duyamayacağı iç sesinizdir.