Olay Gazetesi Bursa

‘Ses çıkarıp ayağa kalkın’

Dünya Çevre Günü'nde hükümetin zeytinlik, mera alanları ve kıyıları imara açan yasa değişikliğinin bilinmeyenlerini anlatan CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, toprağı, doğal kaynakları ranta açan değişikliklere karşı halkın tepki göstermesi için çağrı

RABİA DENİZ 

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Dünya Çevre Günü’nde hükümetin zeytinlik, mera alanları ve kıyıları imara açan yasa değişikliğinin bilinmeyenlerini kamuoyuna anlattı. Partisinin il  başkanlığında düzenlediği basın toplantısında konuşan Sarıbal, komisyonda kabul edilen Kanun Tasarısı ile 750 bin ailenin ve 10 milyon insanın geçimini sağladığı zeytinlikleri ve hayvansal üretimin belkemiği olan meraların ranta açılacağını söyledi. 

Değişikliğin ülke tarımı açısından endişe verici hükümler içerdiğini vurgulayan Sarıbal, değişiklikle zeytinlik sahaların bulunduğu illerde valinin başkanlığında Zeytinlik Sahaları Koruma Kurulu oluşturulacağını, ancak oluşturulan bu kurulun da talana engel olamayacağını belirtti. 

Toprak Koruma Kurulları aracılığıyla 2005-2015 yılları arasında 671 bin hektar tarım arazisinin amaç dışı kullanıma açıldığına vurgu yapan Sarıbal, “Sanayiciyi, madencisi desteklemek için doğal kaynakları talan ediyorlar. Dört koldan insanımıza, toprağımıza ve kaynaklarımıza saldırı var.  Bu ağaçlardan ne kadar verim alındığını bilmiyoruz. Zeytin ve zeytinyağı üretimi artmıyor. Dünyada kişi başına düşen zeytin miktarı 15-25 kilogram civarındayken, Türkiye’de bu rakam 1.5 kilogram. 2014-2015 yıllarında bin ton zeytin ve zeytinyağı ithalatı yaptık. Hükümet 100 milyon ağacı 170 milyona çıkardığını söylüyor ancak neden sofralık zeytin 10 yıldır artmıyor? Bu sana maden açmak, termik santral açmak için, zeytin alanlarının talanı demek. Bu yasa zeytini ve zeytinlikleri korumuyor” diye konuştu. 

Öte yandan Mera Kanunu’nun 14. maddesine bir eklenti ile, endüstri bölgeleri, organize sanayi bölgeleri, teknoloji geliştirme bölgeleri, serbest bölgeler ve sanayi siteleri için ihtiyaç duyulan alanların mera vasfının kaldırılacağını ifade eden Sarıbal, meraların endüstri ve teknolojiye kurban edileceğini savundu. Türkiye’de 28 milyon hektar mera alanının 14 milyon hektara kadar düştüğünü de belirten Sarıbal, sürdürülebilir hayvancılık politikasının olmazsa olması mera kayıpları nedeniyle son 6 yılda canlı sığır, koyun, keçi ile sığır eti için 4,5 milyar dolar bedel ödendiğini de sözlerine ekledi. 

Sarıbal’ın gündeminde İznik’in Çandarlı, Tacir, Sarısu, Kırıntı ve Kutluca köylerine kurulacak Rüzgar Enerji Santrali Projesi de vardı. Bu köylere 30 adet rüzgar tribünü kurulacağını açıklayan Sarıbal, doğal katliama tepki gösterilmesi gerektiğinin altını çizdi.