1997 yılında hizmet vermeye başlayan 54 yataklı hastanede Türkiye’nin dört bir yanından gelen hastalar tedavi olurken, Sağlık Bakanlığına bağlı, araştırma hastaneleri dışında yataklarının tümünü rehabilitasyona ayıran tek fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezi olma özelliğini taşıyor.
Dünya Serebral Palsi (SP-beyin felci) Farkındalık Günü dolayısıyla Dr. Ayten Bozkaya Spastik Çocuklar Hastanesi ve Rehabilitasyon Merkezinde çeşitli etkinlikler düzenlenirken, hasta ve yakınları Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezinde bulunan Gölpark Sosyal Tesislerinde kahvaltı da bir araya geldi. Erken tanının önemine dikkat çeken Fizik Tedavi Uzmanı Dr.Mehmet Doğan açıklamalarında, “Seberal Palsi hastalığında ailelerin bebeklerinde en önce dikkat etmesi gereken olay doğum öncesi, sırası ve sonrasında herhangi bir hastalığa maruz kalıp kalmadıklarının takip etmeleri önemlidir” dedi.
Dr.Mehmet Doğan “Bebeklerin başını tutması, desteksiz oturması, çevre ile ilgi kurabilmesi, ayakta durabilmesi ve bir yaşından önce yürüyebilmesi hedeflenmektedir. Eğer bu aşamalardan birinde takılma, gecikme olmuş ise ailelerin öncelikle aile hekimlerine, ulaşabilirlerse çocuk hastalık uzmanına ve oradan da fizik tedavi merkezlerine başvurmaları gerekmektedir. Var ise, herhangi bir hastalık tanı konulması önemlidir. Tanıdan sonra yapılması gereken tedaviler gerek bizim hastanemizde ve gerekse bu işle uğraşan üniversite veya eğitim araştırma hastanelerinde yapılmaktadır. Ailelere düşen şüphelendikleri durumda erken tanı koymak için hekime başvurmaları” olduğunu söyledi.
Dr.Doğan, “5 aylıkken başını tutamayan 8 aylıkken oturamayan 18 aylıkken yürüyemeyen çocuklar için mutlaka bir uzmana danışılması konusunda uyarıda bulundu. Erken tanının bir an önce tedaviye başlanması ve kalıcı hasarların en aza indirilmesi açısından çok önemli olduğunu belirterek, 2 yaşından öncede kesin tanının konulamayacağını” ifade etti.
Bursa Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Prof.Dr.Rüstem Aşkın, ise Dr. Ayten Bozkaya Spastik Çocuklar Hastanesi Türkiye’nin tek hastanesidir. Hastanemizde yalnızca Serebral Palsi farkındalık gününde değil yılın birçok gününde çocuklarımızın mutlu olmaları için aktiviteler yapılmaktadır. Aktivitelerimiz artarak devam edecek, emeği geçen arkadaşlara teşekkür ederim” dedi.