Gürsu’ya bağlı İğdir Mahallesi’nde etkili olan lodosun seralarda yaptığı tahribat, çiftçiyi mağdur etti. Örtüleri darmadağın olan seralarda ürünler açıkta kalırken, fiyatı yüksek olan örtüleri yeniden yapmaya gücü olmayan çiftçiler kara kara düşünüyor.
İğdir Mahallesi Muhtarı Ercan Sakin, köylerinde 300 dönüm arazide yer alan sera bulunduğunu, lodos ile bu seraların yüzde 80’inin zarar gördüğünü söyledi. Sakin, “Bu seralarda kışın marul, yazın salatalık, bahar aylarında ise semiz otu ekiliyor. Şimdiye kadar bölgede aşırı lodos olmuyordu. Bu yıl aşırı bir lodos meydana geldi. Yıllardır böyle bir afet olmuyordu. En çok bizim köyümüzde sera var. Rüzgar almayan bölge olmasına rağmen aşırı bir lodos oldu” dedi.
“ÇİFTÇİNİN ZARARI 1 MİLYON LİRA”
Zarar gören sera örtülerini herkesin kendi maddi imkanlarıyla yaptırmaya çalıştığının altını çizen Sakin, “Lodos nedeniyle 300 dönüm arazideki seraların yüzde 80’inde hasar var. 1 milyon liraya yakın maddi zarar var. Sera örtü sistemi çok aşırı pahalı. Yetkililerden zararımızı burada görmelerini ve sera örtü sistemi zararımızın karşılanmasını istiyoruz. Demirleri kopan seralar da var, en çok örtü sisteminde zarar var” ifadelerini kullandı.
“ÇİFTÇİNİN ZARARI DEVLET TARAFINDAN KARŞILANMALI”
İğdir Mahallesi’nde incelemelerde bulunan Gürsu ve Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Eczacı Ayhan Önal, lodosun seralardaki yaptığı tahribatın üzücü olduğunu belirterek, “Son yıllarda olan en kuvvetli lodoslardan biri oldu. 3 gün art arda sürdü. Çok ciddi bir zarar oldu. Bu zararın devletten tarafından karşılanması gerektiğini düşünüyorum. Sonuçta çiftçimizin öz sermayesi güçlü değil. Güçlü olmadığı için bu zararın karşılanması şu anki koşullarda mümkün değil. Gürsu ovasındaki 300 dönümlük serada üretilen sebze ve salatalık, Bursa’da çok ciddi bir kaynak oluşturuyor. Bunun bir şekilde devletimiz tarafından zararın hafifletilmesi konusunda yardımcı olunması gerektiğini düşünüyoruz. Komisyonun Gürsu ovasındaki çiftçinin zararını tespit etmesi gerekiyor” diye konuştu.