Sera tarımı ilgi çekiyor

Sera üretiminde verim artışı ile ilgili çalışmalarda bulunan Yenişehir Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, zararlılarla da doğal yollardan mücadele önerilerinde bulunuyor.

Sera tarımı ilgi çekiyor

GÜRHAN ADANA

Yenişehir Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, sera üretiminde verim artışı ve yeni seçeneklerin değerlendirilmesi ile ilgili çalışma başlattı. Çiftçilere, sera tarımı ve zararlılarla doğal yoldan mücadele önerisi yapılıyor.

Tarım alanındaki gelişmelerin iyi takip edilmesini istediklerini belirten Yenişehir Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hakan Aranmaz, sera tarımının avantajlarına dikkat çekti.

Yenişehir Ovası’nda sera tarımının son yıllarda ilgi çektiğini ifade eden Aranmaz, ayrı bölgelerdeki 14 çiftçinin toplam 62 dönümlük serada üretim yaptığını anlattı.

Aranmaz, ‘Bazı çiftçilerimiz seralarında birkaç yıldır geleneksel domates yetiştiriciliğine yönelmeye başladılar. Kavaklı köylü çiftçimiz Necmettin Kuruhan’ın seralarında yetiştirdiği geleneksel pembe domates ürününden olumlu sonuçlar alındı’ dedi. 

Serada pembe domates yetiştiriciliğinin her bakımdan avantajlı bir girişim olduğunu ifade eden Aranmaz, ‘Mart ayında dikilen fidelerden eylül ve ekim ayına kadar belirli aralıklarla ürün toplanabiliyor.

1 kökten 10 kiloya kadar ürün alınabiliyor. Tarlaya ise 2 ay sonra mayıs ayında dikilen fideler temmuz sonu ancak meyve veriyor ve 1 kökten ancak 4-5 kilo ürün toplanabiliyor’ diye konuştu.

Pembe domateslerin Bursa ve İstanbul’daki manavlardan yoğun talep gördüğünü aroma ve tat açısından dikkat çektiğini ifade eden Aranmaz, ilçedeki üretimi artırmayı hedeflediklerini söyledi.

BİYOTEKNİK MÜCADELE…

Seralarda biyoteknik mücadele de başlattıklarını dile getiren Aranmaz, domates güvesine karşı tuzakların asıldığını belirtti. Aranmaz, ‘Domates güvesi, bu ürünü tehdit ediyor.

Müdürlüğümüz tarafından seraların içine asılan domates güvesi tuzakları bu zararlıyla mücadelede etkin oluyor. Güveler, tuzakların içindeki yapışkan yüzeye yapışıp kalıyor. Böylece ilaçlı mücadeleye gerek kalmıyor ya da daha az ihtiyaç oluyor’ diye konuştu.  

Çiftçilerin bu işlemi kendisinin yapmak istemesi durumunda biyolojik ve biyoteknik  mücadele desteklemesinden yararlanabildiğini belirten Hakan Aranmaz, ‘1 dönüm sera için gerekli olan 120 adet feromon tuzağı devlet desteği kapsamında. Serada üretim yapan çiftçilerimiz, bu destekten yararlanabilir’ dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X