Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, uluslararası değerlendirmelerde Türkiye’nin uygulamalarının şeffaflık düzeyinin çok daha iyi bir noktaya geldiğini belirterek, imarla ilgili sorunları da içerek şekilde bir şeffaflık paketi üzerinde çalıştıklarını söyledi.
Babacan, finans sektörünün temsilcileri ile temaslarda bulunmak için gittiği New York’ta gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Türkiye’nin dönem başkanlığını üstlendiği G-20’nin en önemli gündem maddelerinden birinin şeffaflık ve yolsuzlukla mücadele ile ilgili konular olduğunu ifade eden Babacan, ”Gelişmiş olan ya da gelişmekte olan her ülkede bu konularda daha iyi bir uygulama ihtiyacı var” dedi.
DAHA İYİ OLMAK İÇİN
Babacan, G-20’de 11 çalışma sahasından birinin de şeffaflık ve yolsuzluk ile mücadele olduğunu vurguladı. Türkiye’nin 2002’den bu yana şeffaflık ve yolsuzlukla mücadele konularında önemli adımlar attığını dile getiren Babacan, ”Uluslararası değerlendirmelerde Türkiye’nin uygulamalarının şeffaflık düzeyi şu anda çok daha iyi bir noktaya gelmiş durumda. Bu yeterli mi? Değil. Daha da kendimizi iyileştirmek için adımların atılması gerektiğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı. Babacan, bu konularda daha fazla düzelme için imarla ilgili sorunları da içerecek şekilde bir ‘şeffaflık paketi’ üzerinde çalıştıklarını belirterek, paketin detaylarını Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun en kısa zamanda kamuoyuna açıklayacağını söyledi.
İNŞAATIN PAYI ARTMALI
Paketteki imara yönelik düzenlemelere de değinen Babacan, Türkiye’de inşaat sektörünün gelişmesini ve milli gelirden aldığı payın artmasını istediklerini anlattı. Babacan, ”Öte yandan, hem yerel yönetimlerimizde hem de imar yetkisi olan merkezi kuruluşlarımızda mevzuatla ilgili düzeltilmesi gereken, iyileştirilmesi gereken hususlar var” diye konuştu.
RANT ÖLÇÜLÜ OLMALI
Yapılanların şeffaf olması gerektiğinin altını çizen Babacan, şunları kaydetti: ”İmar değişikliklerinin mutlaka şeffaf bir zeminde götürülmesi önemli. Bunun yanında da imar uygulamaları ile beraber bir de rant kavramını bir arada düşünmek gerekiyor. Bu oluşan rantın nerede nasıl vergilendirileceği önemli. Belediyenin alacağı pay, merkezi hükümetin alacağı vergi önemli. Öte yandan, yine bu oluşan rantın toplumda ya da inşaat sektöründe adil bir paylaşımı da çok önemli. Hem ölçüsüz olmamalı bu rant, mutlaka diğer sektörlerle, diğer iş sahaları ile mukayeseli, ölçülü bir ranttan bahsediyor olmalıyız hem de bunun daha adaletli bir paylaşımından bahsediyoruz.”
OYUN SAHASINI DÜZELTECEĞİZ
– Belediye başkanlarımızın çoğu mevcut uygulamalardan son derece rahatsız. Kanun bizleri rahatlatır.
– Amacımız bir sektörün önünü kapatmak, açmak değil. Oyun sahasını düzeltmek ve rekabet sahasını eşitlemek.
– Petrolde 10 dolarlık düşüşün enflasyona etkisi yarım puan. 72 dolar 2015’te enflasyonu 1,5 puan düşürür.
– Petrol fiyatları düşse bile rehavete kapılmayacağız, bütçe disiplinine devam edeceğiz.
– Türkiye olarak, Transatlantik Ticaret İşbirliği Anlaşması’nın dışında kalmamız düşünülemez.
– Fed’in ne zaman faiz artıracağı belli değil. Bu çok tartışılacak ve spekülasyonlar ortaya atılacak.
– Cari açığın düşürülmesi için alınan önlemler ile Merkez Bankasının rezervleri son derece önemli.