Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinin erkene alınmasının ekonomi için yararlı olduğunu söyledi.
Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası’nın ‘Bahar Toplantıları’ kapsamında ABD’nin başkenti Washington’da bulunan Şimşek, ABD Ticaret Odası ve Turkish Heritage Organization iş birliğinde düzenlenen etkinlikte Amerikalı iş adamları ve sivil toplum liderleriyle bir araya geldi.
Katılımcılara sunum yapan Şimşek, Türkiye ekonomisinin geçen yıl birçok kurumun ve analistin beklentilerini geride bırakarak yüzde 7,4 büyüdüğünü ve bunun G20 ülkeleri arasındaki en hızlı performans olduğunu vurguladı.
Hükümetin bu yılki büyüme tahmininin yüzde 5,5 seviyesinde belirlendiğini anımsatan Şimşek, artan yatırımlar, güçlü iç ve dış talep ile yükselen turizm gelirlerinin büyümeyi destekleyeceğini dile getirdi.
ENFLASYONDA ÇİFT HANE GEÇİCİ
Türkiye ekonomisinin 2003 yılından bu yana ortalama yüzde 5,7 büyüme kaydettiğini ve bunun satın alma gücüne yansıdığını bildiren Şimşek, ‘Türkiye, AB ile arasındaki kişi başı gelir farkını son 25 yılda yüzde 28 daralttı.
Bu oldukça çarpıcı. Türkiye, bu hızda büyümeye devam ederse, kişi başına düşen gelir bakımından AB ortalamasına 14 yıl içinde ulaşacak. Türkiye, ABD ile arasında bulunan kişi başına gelir farkını ise yüzde 20 azalttı.
Bu da güçlü bir performans’ ifadelerini kullandı. Şimşek, öte yandan, tüm yükselen ve gelişen ekonomiler gibi Türkiye’nin de bazı makroekonomik zorluklarla karşı karşıya kaldığını dile getirerek, ‘Bunlardan biri enflasyon. Enflasyonu güçlü performansın anahtarı olduğu için yeniden tek haneli rakamlara düşürmek önemli.
Şu an geçici olarak çift haneli rakamlara yükselen enflasyonda döviz kurundaki zayıflık belirleyici rol oynadı. Türkiye’nin diğer bir sorunu cari açık. Kredi büyümesi yavaşladığı için cari açık da azalmaya başlayacak” dedi.
ŞİRKET BİR SAAT İÇİNDE KURULUYOR
Başbakan Yardımcısı Şimşek, Türkiye’nin Dünya Bankası ile iş yapma kolaylığı konusunda sıkı şekilde çalıştığını vurgulayarak şunları kaydetti: ‘Sizlere iyi bir haberim daha var.
Çok önemli bir yatırım iklimi reformu hakkında konuşacağız. Bu yılın mart ayında birinci sınıf bir reform gerçekleştirdik. İş yapma kolaylığı açısından ilk üçte genelde Yeni Zelanda, Singapur ve Hong Kong yer alır.
Bu ülkelerde yeni bir şirketin kurulması yarım gün alır. Türkiye’de şirket kurmak artık sadece bir saat alıyor. Bu önemli reformla, Türkiye’nin iş yapma kolaylığı listesinde önce 30, sonra 20’li basamaklara yükselmesini umuyoruz. Türkiye şu an 60’ıncı sırada yer alıyor.’
BELİRSİZLİK ENDİŞE YARATIYORDU
Şimşek, sunumunun sonunda erken seçim kararına değindi. Piyasaların erken seçime tepkisinin çok olumlu olduğuna dikkat çeken Şimşek şöyle devam etti: ”Neden? Çünkü normalde yerel seçimler Mart 2019’da, cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri ise Kasım 2019’da yapılacaktı.
Bu nedenle, insanlar gelecek 1,5 yıl boyunca belirsizlikten endişelenecekti.
Seçimleri öne almanın, Türkiye’nin beklentilerini iyileştirdiğini düşünüyorum çünkü bu şekilde çok daha hızlı olacak seçimlerden sonra ikinci ve üçüncü nesil reformlara odaklanabileceğimiz beş yıllık yeni bir dönem başlayacak.’
ALGI İLE GERÇEK ARASINDA FARK VAR
-Türkiye’nin diğer yükselen ekonomilere kıyasla parladığı alanlardan biri bankacılık sektörü. Uluslararası standartlara oranla çok daha iyi sermayelendirilmiş Türk bankalarının şoklara karşı dirençli.
-Türkiye, yatırımlar bakımından da diğer yükselen ekonomilerle yarışını başarıyla sürdürdü; Çin, Hindistan ve Endonezya’nın ardından dördüncü sırada yer aldı. yapısal reformlarda da kayda değer ilerleme kaydedildi.
-Türkiye hakkında karalama kampanyaları var. Maalesef, algıyla gerçek arasında koca bir fark bir. Türkiye dünyanın en fazla mülteciye ev sahipliği yapan ülkesi. Kimse bunlardan bahsetmiyor. Bunlar gazetelere manşet olmuyor.