Londralı beslenme uzmanı Rob Hobson, genel sağlık üzerinde sayısız faydası bulunan zeytinyağının tüketim şeklinin oldukça önemli olduğunu söyledi.
Hobson, tekli doymamış yağlar ve antioksidanlar açısından zengin olan zeytinyağının, özellikle kalp hastalıkları riskini düşürdüğünü belirtti ancak zeytinyağının 190 derece üzerinde bir ısıya maruz kalması durumunda, faydadan çok zarar getireceğini de açıkladı.
“HIZLI YAŞLANDIRIYOR”
Zeytinyağının aşırı ısınması durumunda serbest radikaller adı verilen kimyasallar açığa çıkıyor ve bu moleküller hücrelere zarar vererek daha hızlı yaşlanmaya neden olabiliyor.
Yapılan araştırmalar, yüksek düzeyde serbest radikallere maruz kalmanın, kalp hastalığı da dahil olmak üzere birçok hastalığın riskini artırabileceğini ortaya koyuyor.
Ancak uzman isim, zeytinyağının ideal tüketimi halinde vücuttaki iltihabı azalttığını ve kronik hastalıkları önlediğini belirtti.
“AYÇİÇEK YAĞI ÖLÇÜLÜ TÜKETİLİRSE SAĞLIKLI”
Öte yandan Rob Hobson’a göre, vücuda zararlı olduğu iddiasıyla geri planda tutulan ayçiçek yağı, ölçülü bir şekilde tüketildiğinde aslında tamamen sağlıklı bir yağ.
Ayçiçek yağı, Stanford Üniversitesi’nin yaptığı araştırmada da, zeytinyağı ve tereyağını geride bırakarak en sağlıklı yağ olmuştu.
Uzmanlar, ayçiçek yağında yüksek miktarda bulunan doymamış yağ asitlerinin kalbi koruduğunu ve damar tıkanıklığını önlediğini açıkladı.
Mide ve bağırsak hastalıklarına iyi geldiği belirlenen ayçiçek yağının, diyabet hastalarında insülin ihtiyacını karşılaması açısından da doğru bir seçenek olduğu tespit edildi.