AA muhabirinin Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden derlediği bilgilere göre, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi endeks değeri şubatta 116 olurken, bu rakam bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,8 artışa işaret etti. Böylece takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminde gözlenen artış geçen yılın ağustos ayından bu yana en yüksek düzeyde gerçekleşti.
Öte yandan şubat ayında arındırılmamış sanayi üretimindeki artış da yüzde 8,5 ile geçen yılın ekim ayından bu yana en hızlı yükselişini kaydetti. Arındırılmamış sanayi üretimi geçen yılın ekim ayında yüzde 14,7 artmıştı.
Analistler, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminin ocakta yıllık yüzde 5,5 artmasının ardından, şubatta da beklentilerin üzerinde yükseldiğine işaret ederek, bu durumun büyüme beklentilerine pozitif yansıyacağını dile getiriyor.
“Bu sene de yüzde 4’ün üstünde büyüyebiliriz”
Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Destek Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Mergen, şubat ayı sanayi üretimi rakamlarının sevindirici ve geleceğe dönük umut verdiğini belirterek, “Küresel ekonomilerde büyüme kaygıları derinleşmişken, geçen yıl yüzde 4 büyümeyi yakalayan bir Türkiye, bu yılın ilk 2 ayında da aynı hızla büyüme yönünde yol alıyor demektir.” dedi.
Mergen, “Dünyada ekonomik düzelmelerin gerçekleşmesi halinde ülke olarak bu sene de yüzde 4’ün üstünde büyüme gerçekleştirebiliriz gibi gözüküyor.” dedi.
“2016 büyüme tahminimizi yüzde 3,8’e yükseltiyoruz”
Halk Yatırım Başekonomisti Banu Kıvcı Tokalı da sanayi üretiminin 2016 yılına olumlu başlangıç yapmasının ardından, şubatta da yılın geneline ait büyüme görünümüne ilişkin olumlu sinyalleri güçlendirdiğini söyledi.
Tokalı, bir süredir ilk çeyreğe ait tablo netleştiğinde bu yıla ait büyüme tahminlerini yukarı çekebileceklerini belirttiklerini anımsatarak, “Mart ayına ait ilk sinyallerin de yine yıllık bazda güçlü bir artışa işaret ettiğini görüyoruz. Bu doğrultuda, 2016 büyüme tahminimizi yüzde 3,2’den yüzde 3,8’e yükseltiyoruz.” diye konuştu.