Olay Gazetesi Bursa

Şam ile SDG’nin diyaloğu kurumsallaşıyor

Türkiye'nin terörist saydığı YPG'nin ana omurgasını oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Şam yönetimiyle yol haritası hazırlayacak. Bu amaçla komiteler kurulması konusunda anlaştıkları bildirildi.

Suriye’de yedi yıldır devam eden iç savaşta yer alan ve  PKK’nın yapılanması  olan YPG’nin temsilcilerinin cuma günü Şam’da hükümet yetkilileriyle görüşmesinden anlaştıkları haberi geldi. 

YPG’nin omurgasını oluşturduğu  Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) siyasi kanadı Demokratik Suriye Meclisi’nden  (DSM) yapılan acıklamada, ülkedeki çatışmaların sona ermesi için Şam hükümeti ile müzakerelerin geliştirileceğini duyurdu. Görüşmelerin tarafların kuracağı komiteler aracılığıyla yürütüleceği belirtildi. Açıklamada komitelerin, ‘demokratik ve yerinden yönetimli bir Suriye için yol haritası’ hazırlayacağı kaydedildi. 

Şam’da gerçekleştirilen ilk doğrudan görüşmelerde, DSM’nin Fırat’ın doğusunda bir otonom yapıya sahip olmak istediği ve bunun için bastırdığı ifade edildi.

Konuyla ilgili Şam cephesinden henüz resmi bir açıklama gelmezken Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, daha önce yaptığı bir açıklamada, ülkedeki Kürtler dahil tüm oluşumları ‘geçici yapılanmalar’ olarak nitelendirmişti.

ESAD’IN DAVETİ İLE ZİYARET…

YPG’nin de içerisinde yer aldığı Suriye Demokratik Güçleri’nin siyasi kanadını temsil eden bir grup, Şam yönetiminin davetiyle başkentte cuma günü temaslarda bulunmaya başlamıştı.

Demokratik Suriye Meclisi’nden İlham Ahmed’in liderliğindeki delegasyonun ziyareti, ülkede yedi yıldır devam eden iç savaşta Şam’a yapılan ilk resmi ziyaret oldu.  Bir konsey yetkilisinin AFP’ye verdiği bilgiye göre, görüşmelerde SDG’nin Suriye’nin kuzeyinde ve kuzeydoğusunda kontrol ettiği bölgelerde kurduğu siyasi yapıların geleceği ele alınıyor. Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne göre, SDG ülke topraklarının yüzde 27’sinden fazlasını kontrol ediyor.

Türkiye SDG’nin ana bileşeni olan YPG’yi, PKK’nın Suriye kolu olarak görüyor. Ankara bu nedenle, DEAŞ’a karşı mücadele veren ve doğrudan ABD tarafından desteklenen YPG’yi hem terör örgütü olarak değerlendiriyor hem de savaş sonrası oluşacak siyasi yapıyla ilgili gerçekleştirilen uluslararası toplantılara SDG’nin katılımına engel oluyor.