Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Rusya’dan doğalgazda alınacak yüzde 10,25’lik indirime ilişkin, “1 Ocak 2015’ten itibaren bu indirimlerin geriye dönük olarak sağlanması, Türkiye için yaklaşık 1 milyar dolarlık bir rakama denk geliyor. Bu rakam maliyetlerin bir kısmını karşılayacak bir konudur” dedi.
Yıldız, Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi’nin hazırladığı “Türkiye Enerji Raporu”nun bakanlıkta gerçekleştirilen tanıtım toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Terör örgütü PKK’nın enerji iletim ve boru hatlarına yaptığı saldırılardan sonra bu bölgelerdeki son durumun sorulması üzerine Yıldız, bu saldırılarla söz konusu bölgelerde yaşayan halkın mağdur edildiğini söyledi. PKK’nın yaptığı saldırıların yalnızca devlete zarar vermediğini dile getiren Yıldız, şöyle konuştu:
“Çukurca’ya giden enerji iletim hattını devirdiler. Mağdur olan, oradaki yaşayan Kürt kardeşlerimiz, yapanlar, Kürtçülük adına yaptıklarını iddia eden PKK’lılar. Ne anladık, orada hizmet 3 gün aksadı. Yani hem devireceksiniz hem Kürtlerin hakkını savunduğunuzu iddia edeceksiniz. Silopi iletim hattı devrildi, 40 köy elektriksiz kaldı, büyük bir iletim hattını böylesine aksatmış olduklarını doğru bulmam. Sayın Barzani’nin çıkışı üzerine ‘biz bombalamadık’ dediler. Hayır, PKK yaptı, tespitlerimiz var. Mardin’deki trafo bakım merkezimize roket atarla saldırıldı. Orada yaşayan Kürt kardeşlerimizin özellikle bilmesini istiyorum. İletim, dağıtım, üretim hatlarına saldırıldı. Dün gece Fransız Perenco firmasının Türkiye Petrolleri ile ortak olduğu petrol üretim sahasına saldırıldı. Can kaybı yok ama ciddi hasar oluşturuldu. Bunlardan Kürt kardeşlerimiz zarar görüyor. Vatandaşımızın çok iyi bilmesi gerektiğini tekrarlayarak söyleyeceğim. Oradaki vatandaşımızın hizmetini aksatan, Kürtçülük adına çalıştığını iddia eden PKK’dır.”
Yıldız, Kerkük-Yumurtalık boru hattının patlatılan bölümünden akış olmadığını, ikinci hattan tam kapasite akış sağlanamadığını belirterek, “Kuzey Irak da bundan mağdur, onlarda da bir gelir eksikliğine sebep olduğunu söylemek isterim” ifadesini kullandı.
“Rusya’nın fazla geciktirmeyeceğini düşünüyorum”
Rusya ile yapılan doğalgaz indirimi ve “Türk Akımı” boru hattının inşasındaki son gelişmelerin sorulması üzerine Yıldız, müzakerelerde çok iyi giden veya durağanlaşan dönemler olabileceğini aktardı. Türkiye’nin Rusya ile yaptığı müzakerelerde doğalgazda aldığı yüzde 10,25’lik indirimi beyan ettiğine dikkati çeken Yıldız, şöyle devam etti:
“Bu mutabakatın evraklarının imzalanması önemli. Rusya’nın bunu daha fazla geciktirmeyeceğini düşünüyoruz. En son 13 Haziran’da sayın Cumhurbaşkanımıza refakat ettiğimiz Bakü’deki toplantıda imzalanma aşamasına geldik. Fizibilite ile alakalı konuda gerekli izinleri verdik. Zannediyorum önümüzdeki süreçte imzalanmasını gerçekleştirmiş oluruz. Alınacak indirimle 1 Ocak 2015’ten itibaren bu indirimlerin geriye dönük olarak sağlanması, Türkiye için yaklaşık 1 milyar dolarlık bir rakama denk geliyor. Bu rakam maliyetlerin bir kısmını karşılayacak bir konudur. Bunun imzalanması her iki ülkeye de katkı koyacak.”
Yıldız, “Türk Akımı” projesi talebinin Rusya’dan geldiğini hatırlatarak, “Biz 15,75 milyar metreküplük talebimizi ortaya koyduk. Bir boru hattıyla ilgili problem yok, her zaman yapılabilir. Başka ülkelerle olan projelere de biz bir şey diyemeyiz. Biz ilişkilerimize ve müzakerelere son derece nezaket gösteriyoruz. Aynı şekilde Rusya’nın da benzer hareketleri yapacağına inanıyoruz” diye konuştu.
Koalisyon görüşmelerine ilişkin soru üzerine Yıldız, AK Parti’nin herhangi bir partiye uzak veya yakın olduğunu söylemenin doğru olmayacağını, bu tür açıklamaların Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından duyurulacak sonuç bildirisinde dile getirilmesi gerektiğini söyledi. Yıldız, AK Parti’nin koalisyon görüşmelerinde olumlu tavır sergilediğini ve üzerine düşen görevi yaptığını belirtti.
“Yüzlerindeki boya aktı”
Yıldız, başka bir soru üzerine, HDP’nin 7 Haziran seçimleri öncesi ve sonrasındaki söylemlerinin birbirinden farklı olduğuna dile getirerek, şunları kaydetti:
“Ne yazık ki seçimlerden önce bir kısım şirin, daha iyi görünme çabalarının bittiğini, yüzlerindeki boyanın aktığını ve PKK yüzünün göründüğünü söylemeliyim. HDP’nin ‘silahlar sussun’ cümlesini cesareti varsa PKK’ya söylemesi lazım. HDP’nin şirin gözükmelerinin, yüzündeki boyaların akmasıyla gerçeğine dönüştüğünü gördük. Seçilen milletvekillerinin kurduğu PKK cümleleri hiçbir şekilde kınanmadı, parti içi disiplin uygulanmadı. Seçim öncesindeki konuşmaların sonrasındaki icraatlarla mütenasip olmadığını söylemem lazım. Vatandaşımız her birisini görüyor, HDP’nin dilinin, icraatlarının değiştiğini görüyor. İster erken seçim olsun, ister olmasın HDP’ye giden emanet oyların ortadan kalkacağını düşünüyorum.”
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, ayrıca mevsimsel sıcaklıklar sebebiyle elektrik tüketimin artmasının arz konusunda bir sıkıntı yaratmayacağını ve Türkiye’nin emre amade yüzde 20 seviyesinde enerji arzının olduğunu sözlerine ekledi.
Elektrik üretiminde tüm zamanların rekoru
Yıldız, Türkiye’de elektrik üretiminin tüm zamanların en yüksek değeri olan 43 bin megavatın üzerine çıktığını açıkladı. Yıldız, elektrik tüketiminde geçen yıla göre yüzde 8-9’lara varan artışların yaşandığı günler olduğunu aktararak, Türkiye’nin yükselen tüketimi karşılamakta sıkıntı çekmediğini belirtti.
Dünya Enerji Kongresi
Gelecek yıl İstanbul’da düzenlenecek Dünya Enerji Kongresi’nin önemine değinen Yıldız, “Bu kongre Türkiye’de ilk kez yapılacak. Yüzden fazla ülkenin enerji bakanları, bir kısmının devlet veya hükümet başkanlarının katılımıyla gerçekleştirilecek. Bazı ülkelerde delege sayısı 9 bine kadar çıkmıştı. Türkiye’deki katılımın, bu sayının altında kalmayacağına, üzerine çıkacağına inanıyorum. Himayelerinden dolayı cumhurbaşkanı ve başbakanımıza teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Raporun ana teması kömür oldu
Dünya Enerji Kongresi Türkiye Komitesi Başkanı Murat Mercan da ilk defa kendi içinde bütün ve uluslararası standartlara uygun bir rapor hazırladıklarını kaydederek, bu yılki raporun ana temasının kömür olduğunu söyledi.